Vi blir blåsta av tillsatsjakten

KOLUMNISTER

Det har verkligen gått troll i e-numren.

Jag önskar nästan att varenda ingrediens fick ett.

Hela den här debatten som handlar om e-nummer har gått bort sig så in i bängen.

Om det hela började som ett sätt att diskutera kvalitet på mat och varför det tvunget måste ingå smakförstärkare i exempelvis skinka, som rimligen bör smaka skinka av egen kraft, så har det nu brakat iväg till en hetsjakt på e-nummer.

Varje e-nummer, oavsett varför det finns i maten och vilken stackars sak som bär det. Det är rätt infantilt och spelar bara producenterna i händerna. I går knatade jag runt i butiker för att spana vad som hänt på hyllorna. Och den ena produkten efter den andra slår sig för bröstet och förklarar sig vara fri från e-nummer eller någon grupp av tillsatser. Alltså finns det en korv som heter Falukorv. Utan e-nummer. Fast det betyder ju inte ett smack för innehållet är nästan identiskt med innehållet i Scans korv.

Men den utan e-nummer har smackat i koksalt – utan e-nummer – istället för nitrit – med e-nummer. Acerolakörsbär fyller samma funktion som antioxidant som askorbinsyra (c-vitamin) men har inte fått något e-nummer.

Knorr lovar på sina soppförpackningar att de är ”utan tillsatta smakförstärkare, konserveringsmedel och färgämnen”. Men i innehållsförteckningen finns jästextrakt och maltodextrin, som båda innehåller glutamat och gör samma tjänst i käket som glutamat. Fast de är ju bevars inga e-nummer. Och i slutändan så har vi ungefär desamma produkter vi hade innan debatten tog fart, fast lite lurigare och trixigare. Medan konsumenter letar e-nummer till förbannelse stoppar producenterna bara i något nytt som inte räknas som tillsats men har ungefär samma egenskaper.

Vad har vi vunnit på den här jakten på e-numren? Inte så mycket som vi i allmänhet tror, tycker jag. Vi blir bara blåsta på nya, uppfinningsrika sätt.

FAKTA

Ja! 1

Nästan hemlagad men snyggare pizza blir det med Glenn Strömbergs Base Della Pizza. Två djupfrysta pizzabottnar med god tomatsås att kröna själv med vad man vill.

Ja! 2

Jag har skrivit det förut men Felix djupfrysta potatismos är verkligen genialt och gott.

I kväll köper jag…

...färdig pytt-i-panna och förstärker det magra köttinnehållet med småresterna i kylskåpet.

Karin svarar

Flipp eller flopp?

Du skriver ju små snuttar om vad du tänker köpa på kvällen, ofta något nytt. Men man får aldrig veta om det var bra eller dåligt. Kan du inte sätta betyg på nya varor i stället? Så att vi får veta om det är värt att köpa hem?

Annars tycker jag att dina artiklar är bra och intressanta.

Tina

Hmm, det var en bra idé. Visserligen brukar jag skriva snuttar om vad som är bra och dåligt också, men det kanske är dags att stuva om och betygsätta nya produkter. Jag snackar med chefen, hörru.

ARTIKELN HANDLAR OM