Var finns smart mat för hemmakocken?

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
EN TOPPENIDÉ Både Findus och Dafgårds erbjuder smakliga och smarta lösningar för restauranger och storhushåll på Gastronordmässan. Det vore roligt att som vanlig konsument kunna dra nytta av det.
KOLUMNISTER

Matindustrin springer benen av sig för att hjälpa kockar.

Är det inte vi som ska laga mat på fritiden som behöver hjälpen?

Det pågår en restaurang- och storhushållsmässa i Stockholm, Gastronord.

Varje gång jag knallar runt på en sån blir jag svårt förvirrad.

I var och varannan monter står det ett matföretag som har ur­smarta, tidsbesparande lösningar för restaurangkockarna.

Alltså, på restauranger och i storhushåll arbetar folk med att laga mat. Det är deras jobb. De har betalt för att laga mat och sedan servera den till oss i den ena eller andra lokalen; skolor eller lunchrestauranger eller Finlandsfärjor.

Och jag missunnar dem verkligen inte lite hjälp för att jobbet ska gå smidigare och snabbare.

Men det knasiga är att alla vi andra, som först ska jobba med något helt annat för att sedan gå hem och fixa ihop en middag, inte erbjuds de där lösningarna som gör matlagningen lite enklare och roligare av matindustrin.

Att kunna köpa frysta, färdigpanerade strömmingsflundror skulle göra mig väldigt glad, men för att få tag på den strömmingen får jag vända mig till lunchhaket och pröjsa nästan en hundring.

Det skulle vara roligt att variera de färdiga köttbullarna med biff á la Lindström, wallenbergare eller pannbiff.

Och färdiga puréer av fisk, grönsaker eller kött, frysta i behändiga bitar, är ju en toppenidé som skulle lyfta vilket hemmakök som helst till nya sopp-, sås- och tillbehörshöjder.

Fast jag antar att lunchkrogarna skulle gå ut i strejk om vi alla upptäckte att deras mat som vi betalar ganska dyrt för kommer direkt ur frysen och inte alls är så hemlagad som de vill ge sken av.

Fast lite knas är det allt, att drygt 18 000 restauranger är intressantare som kunder än vi andra nio miljoner.

FAKTA

JA!

Nu har jag hittat normalt iste med citron igen i stället för de där gräsliga varianterna med rött och grönt te. Aquador har det.

JA!

På Gastronordmässan sprang jag in i en österrikisk läskmonter, och det var ett himmelrike för oss som är trötta på Fanta-Cola-Sprite. Minst 20 olika, goda och hittills oupptäckta smaker.

I kväll köper jag ...

… makrill i tomatsås och Skogaholms potatislimpa. Det blir goda mackor.

Karin svarar

Är brunt socker nyttigare än vitt?

Jag har hört att det är nyttigare att använda råsocker än vanligt socker. Är det så?

Carl

Nja, visserligen innehåller råsocker, alltså socker som inte renats lika mycket som det vita, vissa mineraler som inte det vita gör. Men mängden är så otroligt liten att det inte torde spela någon roll på det stora hela om man nu inte lever på socker men då har man nog annat att bekymra sig för än en gnutta mineral.

Karin