Nästan omöjligt bojkotta varor från ett land

1 av 3
I mataffären är det sällan lätt att se ursprungsland för varorna. I Sverige verkar det vara viktigare att berätta var de är paketerade.
KOLUMNISTER

Mat är politik.

Synd bara att det är omöjligt att konsumentrösta.

Det kan inte bara ha slagit mig i dessa dagar att det vore trevligt att få välja sina varor utifrån sitt personliga ställningstagande i Israelfrågan.

Och det torde gälla lika mycket om man vill bojkotta landet eller stödja dess politik.

Men det är faktiskt i princip tji att få göra sitt eget val.

När det gäller färskt nötkött, fisk och färska frukter och grönsaker är det inga problem.

Den maten måste vara märkt med ursprungsland, det vill säga var kossan knallat omkring, fisken simmat och växterna vuxit.

Inte ens det är nu till stor hjälp eftersom exempelvis Ica tycker att det är viktigast att vi konsumenter får veta att grönsakerna är packade i Holland. Det står med hyfsat stor stil på förpackningen med ekologiska tomater medan det krävs ett förstoringsglas för att upptäcka att de kommer från Israel.

Det har nämnts på olika håll att man upptäcker israeliska varor genom att kolla de tre första siffrorna på streckkoden, som för Israels del är 729. Det är rätt värdelös information.

De israeliska tomaterna som är packade i Holland har 73 som första siffror och det betyder Sverige eftersom Ica står som avsändare.

Den enda ursprungsinformation jag får om avocado-oljan är att den är producerad i England men jag kan väl aldrig tänka mig att det plötsligt vuxit upp stora avocadoodlingar i exempelvis Cornwall.

Oljan är kanske, kanske inte från Israel. Det får vi inte veta.

Och även om Danmark är bördigt har jag aldrig passerat några apelsinlundar på genomresan men lik förbaskat kommer både Arlas Jo-juice och Icas apelsinmarmelad därifrån.

Apelsiner från Israel eller inte?

De frysta majskolvarna som packats i Belgien, är de israeliska?

Det är inte bara ett omyndigförklarande av oss konsumenter att inte låta oss veta var maten kommer i från, det är också ett sätt att stjäla vår rättmätiga makt.

FAKTA

Karin svarar

Varför torsdagar?

”Du kanske redan har rett ut saken tidigare men det har jag i så fall missat. Varför i hela friden envisas vi med att äta ärtsoppa på torsdagar? Det måste ju finnas en förklaring eller...?”

Mona H

– Jo, det finns en förklaring och det beror på vi, liksom större delen av Europa, fastade på fredagar av religiösa skäl. Och under fastan fick man inte äta kött så det gällde att stoppa i sig fläsk tillsammans med de vanliga ärtorna så man stod sig.

Nej!

OLW påstår i sin reklam att de nya, ugnsbakade chipsen är ”extra krispiga”. Det är de inte. De är lika svampiga som Pringles som inte heller är gjorda på hela potatisskivor utan potatisdeg.

Ja!

Den fiffiga, ultralätta vinkylare som bland annat Systembolaget säljer är kalasbra. Förvara den i kylen och stoppa i vinflaskan när det ska vankas picknick eller bara middag på verandan.

Ikväll...

... köper jag musslor på burk, sveper en bit bacon runt var och en och fräser lite hastigt i stekpanna. Mumma.

ARTIKELN HANDLAR OM