Ingen fattar vad närodlat betyder

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Svenska biodynamiska föreningen kritiserar Leksandsbröd.
KOLUMNISTER

Att ordet närproducerad är förvirrande är en underdrift.

Trots det går det att göra saken än snurrigare.

Som att tycka att bara ekologisk mat kan vara närproducerad.

Svenska biodynamiska föreningen har fått ett tidigt solsting och hävdar i en anmälan till Konsumentverket att Svenskt sigill är otillständig som marknadsför sina svenska produkter som närproducerade. I samma anmälan får lilla Gäsene mejeri och Leksandsbröd en känga.

Biodynamiska föreningen skriver ungefär så här i sin anmälan:

nga företag har förstått att det går att kränga varor med hjälp av ord som närproducerad och närodlat.

Men de dumma kunderna begriper inte vad orden betyder och luras alltså att tro att varorna är ekologiska och miljövänliga.

Nu vet ju inte heller Biodynamiska föreningen vad närproducerat egentligen betyder. Så därför måste lösningen, enligt föreningen, vara att bara använda det på ekologiska varor eftersom Biodynamiska föreningen lever i en fantasivärld och tror att det vanliga jordbruket använder ”importerade produktionsmedel och kemikalier” medan det ekologiska lever lokalt.

Jag vet inte om det är en medveten propagandalögn för att slå blå dunster i konsumenterna eller om Biodynamiska föreningen verkligen är så okunnig.

Det importeras en hel del ekologisk soja som de ekologiska djuren utfodras med. Och de ekologiska bekämpningsmedlen är förstås inte enbart svenska. (Jodå, man använder bekämpningsmedel i ekologisk odling också. Till och med syntetiska.)

Så det ekologiska jordbruket använder importerade produktionsmedel och kemikalier och är inte alls så lokalförankrade per se.

Sedan kan det finnas åtskilliga anledningar till att vi som konsumenter väljer närodlat eller närproducerat annat än miljötänket.

Det är trevligt att stödja lokal industri och det kan kännas tryggare att ha matproduktionen i sin närhet och åtminstone inbilla sig ha lite kontroll över verksamheten.

Fast det knasigaste är att statliga verk uppmanar oss att välja närodlat utan att en käft fattar vad det betyder.

FAKTA

Nja?

Vitamino heter en av alla vitaminberikade vatten som säljs. Just den här varianten heter Beauty och jag antar att något ska skänka mig skönhet om jag dricker det regelbundet. Men vad? B-vitaminerna? Aloe veran? Rooibos eller blåbär? Vete fan, faktiskt.

Bu!

Nu vill LRF förhindra kommersiell bärplockning i våra skogar. Men, va bra! Då kan ju ännu mer lingon, hjortron och blåbär ruttna bort och svensk lingonsylt är bara att glömma.

I kväll köper jag ...

…Labeyries bricka med tolv små skivor ankleverpaté från icke-tvångsmatade ankor. Superbt på en liten crostini. Ankleverpatén fann jag på Ica.

Karin svarar

Varför otvättad?

Hej Karin! Jag brukar köpa potatis i lösvikt för jag får slänga så många ”grönisar”. Men jag blir trött på att bära hem all jord och grus som följer med lösviktspotatisen. Är det verkligen så svårt att tvätta den ren?

Mvh Tina Samuelsson

Nix, svårt är det inte. Och potatisen håller bättre när den är tvättad. Men det är någon gammeldags romantik som får oss kunder att tro att den skitiga potatisen är ”riktigare” och ”mer naturlig” så handeln tar gärna in sådan i stället för tvättad.