Nuggets nyttigare än rimmat fläsk

Foto: AP
Nuggets skulle ha godkänts – inte fläsk.
KOLUMNISTER

All märkning av mat är inte bra för oss.

Ett minimikrav borde vara att vi kan begripa den.

Häromdagen lanserades de första klimatmärkta varorna på svenska marknaden.

Det är Krav och Svenskt Sigill som arbetat fram reglerna och två producenter, en tomatodlare och en mjölkproducent, har klarat kraven.

Men är en märkning bra om vi inte begriper reglerna? Eller blir det bara ännu ett sätt att göra maten obegriplig?

I en undersökning från Stockholms Universitet tyckte två tredjedelar av deltagarna att det är gräsligt jobbigt att handla mat.

Det blir ännu jobbigare om man ska förstå att för förvaringen av den klimatmärkta maten ska ”en plan upprättas för avveckling av syntetiska köldmedier”. ”Syntetiska köldmedier är HFC (flourkolväten), CFC (klorflourkarboner) och HCFC (klorflourkolväten) med ett GPW-värde på 1 000–10 000 eller ännu mer.”

Och vad är det nu för skillnad på den klimatmärkta och den miljömärkta maten?

I EU-parlamentet röstades tack och lov den föreslagna trafikljusmärkningen ner i går. Förespråkarna vill ”hjälpa” konsumenterna att välja mat utifrån ett godtyckligt hälsoperspektiv där mat med högt innehåll av salt, fett och socker rödmärks, de mitt emellan får gult ljus och de produkter som någon överkucku tycker är okej för oss att äta blir grönmärkt.

Det skulle exempelvis betyda att riktig saft skulle rödmärkas, lightläsk grönmärkas. Rapsoljan med 100 procent fett blir no-no medan ett vämjeligt lättmargarin med 40 procent fett får fritt fram. Rimmat fläsk får stoppljus och chicken nuggets företräde.

Verkar det rimligt?

All märkning är inte av godo. Obegripliga och godtyckliga märken gör oss bara än mer förvirrade.

FAKTA

Mäh!

Jag förundras över affärer som inte själva vill bestämma över sitt sortiment utan låter Coca-Cola ställa ut dryckesskåp och fylla dem med Cola-Fanta-Sprite och inget annat. Är det så förbenat dyrt med ett kylskåp?

Japp!

Jag är inte överdrivet förtjust i segt, grillat kött eller förkolnade korvar. Men att slänga några förkokta majskolvar på grillen några minuter kan aldrig misslyckas.

I kväll köper jag ...

… svenska jordgubbar. De är lite dyra men någon slags sommar ska man väl ha?

Karin svarar

Varför söta bacon?

Kan jag få lov att fråga varför det är druvsocker i all mat nuförtiden? I skinka och bacon och jag vet inte allt. Vad beror det på?

Svante

Det är inget nytt att ha en smula socker som ingrediens. Sockersaltning är en vanlig tillagningsmetod och sockret är främst en smakbärare och både balanserar och rundar av smaken. Det är en väldigt liten mängd som används och oftast i en lag.

Karin