Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Två bovar bakom matslöseriet

Läs matskribenten Karin Ahlborgs krönika

Vi slänger mat som aldrig förr.

Bovarna i det dramat är två:

Bäst före-datumen och butikerna.

Caroline Folke, 25, jurist,

Enbart hos Coop Forum och Coop Konsum slängs det 1 200 ton kött per år. Det visar en alldeles färsk studie som studenter från Sveriges lantbruksuniversitet gjort på uppdrag av Konsumentföreningen.

Dessutom slänger vi ungefär 100 kilo prima käk per person i våra hem.

Till stor del beror det på bäst före-datumet. Enligt lag ska matvaror märkas med ett bäst före-datum, somliga varor med en sista förbrukningsdag.

Men hur långt fram datumen sätts styr tillverkaren över helt och hållet.

Håller längre

En kaffeproducent erkänner utan omsvep att de stämplar sina paket med ett års hållbarhet trots att företaget mycket väl vet att det håller minst ytterligare ett par år utan att försämras.

Det är också bäst före-datumet som gör att så mycket mat kasseras i affärerna. Vi söker efter längsta möjliga hållbarhet och ratar varorna med korta datum.

Men skulle det inte vara bra om butikerna oftare satte ner priset på varor som snart passerar bäst före-datum?

Jo, såklart – för alla utom för butikerna.

Förlustaffär

Handlaren har nämligen ingenting att förlora på att maten kasseras eftersom man har det snillrika systemet att det är leverantören som får ta smällen när maten slängs. Att sälja falukorven för halva priset blir en ren förlustaffär för butiksägaren när leverantören får ersätta honom eller henne med hela inköpspriset om korven kastas.

Ska vi få någon ordning på matslöseriet borde bäst före-datum bytas ut mot minst hållbar till-datum.

Karin Ahlborg

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet