Håkan Lans körde på utan manus

Aftonbladets profiler tycker till om sommarpratarna

KOLUMNISTER

Ha! Nu vet jag varför mötena på jobbet är så erbarmligt trista.

Det främjar kreativiteten.

Tack för den upplysningen, Håkan Lans.

Om man hör till den skara som gillar att ligga på rygg och titta på moln och se figurer formas och omformas, då gillar man också Håkan Lans som sommarpratare.

Det finns inget bättre än att triggas i gång av frågor som ”Finns det fler universum?” eller ”Vad skulle hända om man hämtade hit en människa från 2? 000 år sedan?”

Så börjar uppfinnaren Håkan Lans sitt Sommar och det bådar gott. Han har en intressant bakgrund och byggde en ubåt som 18-åring. Dessförinnan hann han med att trimma mopeden och överraska sin granne med en viagra-pigg moppe innan trimdelarna byttes tillbaka efter poliskontroll.

Om det är sant som hallåan säger före programmet att sommarvärden inte har något manus utan bara några stolpar att hålla sig till, så är det imponerande.

Fast på slutet kroknar jag när pratet övergår från intressant och rätt faktaspäckat till att smalna av och bli en rejält torr föreläsning om uppfinningar och patent. Det skulle ha varit långt mer givande om vi, som inte befinner oss i den världen, fått de skrämmande och verkliga exempel på patentintrång som jag vet finns. Då hade vi kanske också tyckt att det hade varit värt att engagera oss i frågan. Nu blev det väl abstrakt.

Och låtvalet? Ja, inte är det hippt och det ska det inte vara, heller. Jag som är lika ohipp trallade med i Sven-Ingvars och Jan Malmsjö till barnens stora förskräckelse.

FAKTA

Håkan Lans i Sommar

Snabbguide

Skrytkvot 1

Skvallervärde 1

Känslostyrka 2

Humornivå 2

Åh fan-faktor 5

Första meningen: ”Jaa, det finns mycket att prata om.”

Sista meningen: ”Om allt fler hade civil­kurage skulle vi sannolikt få ett betydligt bättre samhälle att leva i.

3 typiska låtval

1 Björn Skifs –?”Blå, blå vindar”.

2 Monica Zetterlund –?”Sakta vi gå ­genom stan”.

3 Family Four –?”Härliga sommardag”.

Det här är Håkan Lans

Namn: Håkan Lans. Ålder: 62 år. Titel: Uppfinnare och ingenjör. Bor: Född i Stockholm, bosatt i Saltsjöbaden. Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.