Arlas nya skruvmjölk – en miljöfarlig skitförpackning

KOLUMNISTER

Å ena sidan låtsas de vara miljömuppar av rang.

Å andra sidan inför de miljöfientligare förpackningar.

Mejeriföretagen har lika kluvna tungor som ormarna.

Med det nyvaknade intresset för miljö och klimat skuttade mejeriföretagen upp ur gödselstackarna och slog sig för bröstet med ord som ”lokalt” och ”närproducerat” i kampen om kunder.

I de allra flesta fall handlade den här ”närproducerade” mjölken om samma gamla mjölk som döptes om.

Hur som helst putsade mejerierna på sina lokala helgonglorior och framstod som rejält bättre än vad de faktiskt är.

Men den sköna fernissan är så tunn att man bara behöver peta till en av de nya förpackningarna, de så kallade ryggåsförpackningarna med skruvkork, så faller den i stora sjok.

Självklart är de nya förpackningarna mycket mer miljöbelastande. Till och med tillverkaren av dem är häpen över att Arla, Milko, Skånemejerier, Ica och Coop propsar på att få dem, i dessa klimattider.

Det sitter en platskork på förpackningarna. Det slukar energi att tillverka den. Inne i förpackningen sitter en plastbit som inte går att sopsortera.

Och det kan man kanske leva med om man inte är fanatisk sopsorterare och kanske tycker att det finns värre problem att lösa.

Men det är verkligt superskumma företag som med halva tungan talar om sitt engagemang för miljön och med den andra halvan beställer mer miljöbelastande förpackningar.

Vad mer luras de om? På vilket sätt borde vi ha förtroende för företag med dubbel agenda?

Sedan blir inte de där plastplupparna mindre irriterande för att det är hart när omöjligt att få upp korkarna med mindre än ett sargat pekfinger. Jag är förvisso ingen kraftkvinna men jag är banne mig inte svag heller och jag får rejält ont i fingrarna. Hur det ska gå att få upp mjölken om 20 år vågar jag inte riktigt tänka på.

Skitförpackningar, skulle jag ha utbrustit om jag inte var lite finare i kanten än så.

FAKTA

Nej!

Råkade av misstag få med mig ett paket Tuc salta kex med sour cream&onion-smak. Så otroligt äckligt! Det smakar bara surt, surt, surt.

Nej, igen!

Eftersom jag tydligen håller på att äta mig igenom hela kräftsortimentet så kan jag meddela att jag inte alls gillar Pandalus Superjumbo-kräftor eftersom förpackningen innehåller två hummer-stora kräftor och resten av medioker storlek. Det vill till att man inte är fler än två på den kartongen.

I kväll köper jag ...

... förhoppningsvis krabba! Jag ser annonser för godsakerna men de finns aldrig i verkligheten.