Se upp för självutnämnda riddare av det enda rätta

KOLUMNISTER

Vårt dåliga samvete är kalas för matföretagen. Kan vi bara må lite sämre över middagstallriken så tjänar någon lite mer.

Häromveckan drabbade forskare samman med City Gross i en hetsig debatt om gmo-foders vara eller inte vara.

På ena sidan alltså forskare som med vetenskapliga argument visar på de positiva effekter genmanipulationstekniken kan ha.

I andra ringhörnan City Gross och dess anhängare som anser att de hjälper konsumenterna att göra ett ”medvetet val”.

En av de klokaste rösterna i matdebatten tillhör Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stockholm. I den här frågan tar hon inte ställning för eller emot, men skriver om hur hon ogillar att det är de politiskt korrekta valen som är ”medvetna”.

Jag kunde inte hålla med mer.

Tonen när det gäller mat stiger till allt mer fascistoida höjder där gmo-fritt, lokalt, ekologiskt och vad det nu kan vara, är det enda som räknas som ”medvetet”. Att ingen sida är enbart svart eller vit spelar liksom ingen roll. Inte att man kan göra medvetna val av snabb eller billig mat, heller.

För någonstans sitter alltid en självgod klick som utnämnt sig själva till riddarna av det enda rätta.

Och det ginge väl an: det är fritt fram att ha åsikter. Men om sedan de stora aktörerna, i det här fallet City Gross, ger sig till att börja diktera för oss vad som är rätt åsikt och kalla det för att hjälpa kunderna att göra medvetna val så blir det problematiskt.

Att göra ett medvetet val är att få relevant kunskap och information och sedan få välja efter eget huvud och egna preferenser.

När någon ensidigt förespråkar sitt eget alternativ brukar jag kalla det propaganda eller reklam.

Och med propaganda dyker det dåliga samvetet upp när man väljer ”fel”.

ARTIKELN HANDLAR OM