Tack för allt Aaron Sorkin men vi måste ta en paus

KOLUMNISTER

Det finns många skäl att ­älska tv-kungen Aaron ­Sorkin.

Men hans kvinnoporträtt är inte ett av dem.

Ingen har gjort lika ­magnifik tv av den tjattrande klassen som Aaron Sorkin. I hans serier är politikerna­ lite ädlare, journalisterna­ ­lite smartare och ­alla går och pratar lite ­fortare. Ett land ska räddas! Den fria pressen försvaras! Det finns ingen tid att spilla, walk with me. Sorkin var en ­angelägenhet för en mindre krets med välgjorda ”Sports night”, bildade skola med ”Vita huset” och ­hittade ingen publik med roliga ”Studio 60”.

Hans nya serie ”The newsroom” visas i Sverige på C More just nu och låt oss hoppas att det är en olycklig parantes i en annars ­lysande karriär.

Sorkins kärlek till journalistiken speglas här ­genom arbetet på en nyhetsredaktion. Jag hade kunnat stå ut med att alla v-i-k-t-i-g-a­ budskap stryks under flera­ gånger så att man inte ska missa att detta självgoda och pompösa gäng är ute på upplysningsmission för att rädda folket från sig själva. Och jag hade kunnat stå ut med att manuset är sprängfyllt av självförälskade smartheter. Men efter fyra avsnitt är det bäst att jag och Aaron Sorkin tar en paus.

Newsroom trampar snett redan i pilotavsnittet när hjälten, nyhetsankaret Will McAvoy (Jeff Daniels), förödmjukar en ung kvinnlig student inför en fullsatt ­aula. Hennes naiva ­fråga om vad som gör USA till värld­ens främsta nation besvaras med en rasande uppläxning om allt som gått för­lorat och att hennes generation är den värsta ­någonsin.

Den här scenen åter­kommer i olika skepnader, kvinnor mästras och vägleds av sina manliga kollegor. Kvinnoporträtten har också fått hård ­kritik. The Daily Beasts tv-­kritiker ­Jace Lacob påpekar bland annat det absurda i att den kvinnliga huvud­personen, stjärnproducenten och krigsreportern MacKenzie­ McHale (Emily Mortimer)­, kommer tillbaka från Mellanöstern­ utan att veta hur man skickar mejl med mobil.

Resten av den kvinnliga ­delen av redaktionen snubblar, får panikanfall eller dånar över att de går till samma nagelsalong.

Så, Will McAvoy får ­fostra världen utan att jag ser på. Det var tråkigt att det ­skulle bli så här, Aaron, men det är inte mig det är fel på, det är du som har problem med kvinnor. Nu måste jag sluta. Först ska jag fila naglarna, sen ska jag lära mig hur ­mejlen fungerar.