Snuskig hantering av både döda och levande djur

KOLUMNISTER

Färgad fuskfilé och djurparksapor som lämnas att dö efter missfall.

Vårt förhållande till djur och kött är inte helt oproblematiskt.

Från mitt vardagsrum tittar jag ut över en park och ser hur människor plockar fram små svarta plastpåsar, knäböjer bredvid sina hundar och plockar upp deras bajs.

Det är en syn som gör smärtsamt tydligt vem som egentligen är herre och vem som är hund.

Vår relation till djur är komplicerad. I veckan rapporterade P4 Kalmar och Smålandsnytt att det förekommit vanvård på Ölands djurpark. I parken finns 650 djur av 100 olika arter. Enligt tidigare anställda har djur svultit till följd av underbemanning och för att spara pengar har man undvikit att kalla på veterinär när djur blivit sjuka. En apa som fick missfall dog eftersom fostret fastnade på vägen ut och det tog för långt tid innan veterinär tillkallades.

Parkens ägare nekar till anklagelserna. Länsstyrelsen har gjort annonserade besök och inte funnit skäl att anmärka på djurhållningen. Hade de gjort ett oannonserat besök hade de kanske sett hur en näsbjörn slogs ihjäl med ”ett slagträ ... eller en kofot”. Djur på zoo och i djurpark är en bisarr kvarleva från 1900-talet.

Samtidigt som näsbjörnar klubbas ihjäl lägger vi tusentals kronor på att hålla 14-åriga katter vid liv med hjälp av dialys.

Antalet smådjursförsäkringar har ökat drastiskt, bara kattförsäkringarna har ökat med 30 procent från 2006 till 2011 hos Agria som är det ledande försäkringsbolaget för smådjur.

Vårt vrickade förhållande till djur märks också vid middagsbordet och i affären. Jag står där själv på fredagen och hugger girigt efter de bästa bitarna inplastad entrecote. Det är lika ovärdigt som att hålla liv i en inkontinent katt. I veckan avslöjade Svd att färgad fläskfilé sålts som oxfilé. Restauranggrossisten Svensk cater fick ett parti ungersk oxfilé från leverantören Heat AB som i sin tur köpt köttet från företaget Filetto i tron att det var prima nötkött. Livsmedelsverkets kontroll visade att köttet injicerats med färgämnen för att det skulle passera som dyrare oxfilé.

Jag trodde inte den dagen skulle komma när jag övervägde att sluta med kött, filetto byggde denna vackra kropp. Men vårt schizofrena förhållande till levande och döda djur är motbjudande.

ARTIKELN HANDLAR OM