Att amma ett barn är bästa härskartekniken

KOLUMNISTER

Gårdagens ”Uppdrag granskning” lär inte generera lika mycket publicitet och debatt som de tidigare programmen den här säsongen. Larmen om slavlöner i svenska skogar och de uppmärksammade programmen om barnfattigdom och näthat var viktiga, men gårdagens program är också värt att uppmärksamma. Dels för själva innehållet, om det häpnadsväckande slöseri som pågått under många år i fastighetsbolaget Norrporten som ägs av Andra och Sjätte AP-fonden. Det var ett gediget stycke journalistik.

Men programmet var också en rätt fantastisk studie i härskar­teknik.

Hur har Norrportens vd kunnat få en årslön med bonus på över 15 miljoner? Varför åkte hela företaget med respektive på kick-off till Hamburg med chartrat plan och bodde på femstjärnigt hotell? Och varför tog de med sig coverbandet Smalare än Thord? Varför hade ledningsgruppen strategimöte i Miami tillsammans med respektive? Relevanta frågor allihop. Styrelsens ordförande Jan Kvarnström bemöter reportern Anna Jakténs frågor med den mest grundläggande av förminskningar:

”Anna, det är ambitiöst och bra av dig att du vill gräva i detaljer” och ”Jag vet inte hur mycket du förstår”.

Sen avslutade han intervjun på ett sätt som bara en mycket viktig person kan göra: ”Jag kan inte missa min anslutning till Köpenhamn.” En formulering jag själv tänker använda nästa gång jag behöver sätta punkt för ett jobbigt möte.

Att osynliggöra, förlöjliga, undanhålla information, dubbelbestraffa och få någon att skämmas är klassiska strategier för pressade personer att undkomma ansvar eller slippa svara på jobbiga frågor. Eller för den som bara vill trycka till en jobbig typ på jobbet. Det här är en konst som kvinnor och män behärskar lika bra, även om jag tycker mig se att många kvinnor jobbar mer raffinerat och med andra metoder.

En god vän till mig berättade om en gravid kvinna som avbröt ett spänt möte genom att lägga handen på sin mage och utropa ”Men gud vad bebisen sparkar!”

Enda härskarteknik som överträffar detta är att ta fram en bebis och börja amma.

Nu klarade sig ”Uppdrag gransknings” reporter bra. Värre gick det för Norr­portens vd som slutar till sommaren eftersom han tog så illa vid sig av granskningen.

ARTIKELN HANDLAR OM