Det är inte okej att sälja ut sin partner

KOLUMNISTER
Foto: KARIN TÖRNBLOM
Noomi och Ola Rapace.

Du var ju helt galen, sa skådespelaren Ola Rapace till sin hustru Noomi Rapace.

Sedan flinade han, och sökte med blicken intervjuaren Fredrik Skavlans samförstånd och gillande.

Scenen ligger fortfarande ute på SVT:s hemsida. Ola berättar om hemmalivet medan Noomi repeterade in rollen som Lisbet Salander. Han säger ordagrant:

”Usch. Nä det räcker alltså. Hon blir ju helt omöjlig att ha att göra med. På allvar. Du blir ju det! Du var ju helt galen.”

Så där fortsatte det. Och det var inte det han sa. Det var hur han sa det. Det var blickarna mellan dem. Pauser, som det skrek om. Hur han utmanade henne, framför tv-kamerorna. Att hon ändå vägrade blotta sin reaktion, annat än med ett höjt ögonbryn.

Jag tänkte på fullt allvar efteråt att det kanske var teater. Något som Lars Norén skrivit åt dem. Eller Ingmar Bergman. Scener ur ett äktenskap 2010.

Ola och Noomi Rapace är duktiga skådespelare. Jag har förstått att de arbetar hårt för att vara ”på riktigt” i sina filmroller. Det är ingenting konstigt eller ovanligt med det.

Han har skaffat tio kilo muskler för att kunna spela boxaren Bosse Högberg.

Hon lär sig crawla för att bli en trovärdig Leena i ”Svinalängorna”, efter Susanna Alakoskis bok med samma namn.

Men även tv-intervjun var på riktigt. Tror jag. Det var inte okej. Det är inte okej att sälja ut sin partner offentligt.

Var gränsen går mellan personligt och privat går inte att beskriva, ändå känner vi direkt när gränsen överskrids. Och spelet mellan två gifta människor är ingenting som ska ställas ut offentligt.

Det är därför teater finns. För att vi ska kunna stå ut med att bevittna och färgas av ”riktiga” känslor.

Så jag har ett råd till Ola Rapace, inför nästa gång han vill spela rollen av sig själv som man och make. Det är en urgammal historia, och ingen vet längre om den är helt sann.

Året var 1976 och filmen ”Marathon man” spelades in. Skådespelaren Laurence Olivier ska ha sagt till sin motspelare Dustin Hoffman, som varit vaken flera dygn i sträck för att se så sliten ut som rollen krävde: Why not try acting?

Varför inte pröva skådespeleri?

Du kan väl helt enkelt låtsas?