Ömhetslängtan kan inte lagstiftas bort

KOLUMNISTER

Signalerna går fram, men ingen svarar.

Har du bytt nummer?

Det har sagts mig att du återvände hem. Att du efter fyra år på egen hand saknade din familj alltför mycket.

Är det så?

En morgon lämnade du bröllopsklänningen i en kartong under sängen och sa adjö, gick ut genom dörren med några småsaker i en plastpåse.

Jag vet hur ensam du blev.

Vi drack många koppar kaffe under många månader och du berättade om din uppväxt.

Det fanns aldrig ett enda dammkorn i ditt hem, diskbänken blänkte och alla soffkuddarna hade du ställt på kant i samma vinkel.

Som du var lärd hemma.

Vet du, jag råkade nyligen stöta på en tjej som du. En vacker och allvarlig flicka som nogsamt döljer sina tankar hemma. Vilken dag som helst ska hon rymma. Hennes familj packar väskan och glädjer sig åt bröllopet i det gamla landet, och de vet ingenting om hennes hemliga plan. Hon älskar sin mamma väldigt mycket, precis som du. Hon säger att det blir svårt, men att hon efter moget övervägande väljer sig själv. Att få leva sitt liv.

Precis som du gjorde. Och det gick bra, fast det var kanske bara som jag ville tro.

Jag vet att du först ingenting kunde om samhället, vilket inte var konstigt med tanke på att du inte fått göra något själv. Som att boka tandläkartid och skaffa id-kort.

Jag vet att du sedan fick jobb, nya vänner, ett liv fullt av plikter och glädjeämnen. Framförallt; en vardag utan våld och tvång.

Men om det är något jag lärt mig så är det att det inte är våldet som är problemet.

Utan kärleken.

Det är den omslutande kärleken i en sammansvetsad familj som lockar och drar. Den ständiga omtänksamheten, och även de gemensamma plikterna i hemmet, strävandet efter att familjens bästa alltid går främst.

I veckan kom regeringens handlingsplan för hur tvångsäktenskap ska kriminaliseras och förebyggas. Enligt Ungdomsstyrelsens undersökning upplever 70?000 unga att de inte är fria att gifta sig med vem de vill. En informationskampanj är på gång.

Fast ömhetslängtan kan inte lagstiftas bort.

Det har sagts mig att du fick ett erbjudande att återvända. Och din längtan vägde tyngre än behovet av frihet, var det så?

Ring mig! Så ska vi dricka kaffe tillsammans igen.

ARTIKELN HANDLAR OM