Bamse ger mig inte ångest för min runda mage

KOLUMNISTER

Livet är så stort, det finns så mycket fint, så mycket kärlek och så mycket viktigt att lägga sin tid och energi på, men vad är det som håller på att hända? Var lägger vi vårt fokus?

–?Hej, jag heter Kalle och ringer från tidningen Bamse.

Det var seg förmiddag och telefonen halkade nästan ur mina sömnsvettiga små tassar. Bamse-Kalle undrade om jag ville förlänga min prenumeration och om jag möjligtvis inte ville byta upp mig till en ”super dunder”-variant. Bamse-prenumerationernas Rolls-Royce. (Långt bättre än vanlig eller den som bara kallas ”dunder”.)

Vi hade en trevlig pratstund, jag tog en superdunder och vi skulle lägga på. Då hejdar sig Kalle: ”Ja, just det, jag glömde nästan: hur gamla är dina barn?” En relevant fråga. Jag fattar att det kan tyckas ovanligt för en vuxen som jag att prenumerera för eget bruk.

Efter samtalet började jag fundera. Vilka är mina alternativ? Vilka tidningar kan jag annars välja för lite lättsam läsning?

Om jag inte vill läsa tips för bantning, om vilka kläder man ”bara måååste” ha respektive ”NOT!” får synas i? Om jag inte vill känna till att den snygga programledaren säger: ”Nej, jag vill inte ha några barn, här har jag bantat hela livet, tänk att förstöra allt för en sån grej!” bara för att på nästa uppslag kallas smart. Om jag inte vill ta in information om 30-åringen som om sig själv säger ”Jag är oslagbar på att förolämpa andra”?

Om jag betackar mig kunskap om hur man klär sig för att dölja sin kropp, om hur man sminkar sig för att se ut som en modell, om hur man går ner tio kilo på tre veckor? Om jag skiter i modellernas avmagring, knarkskandaler och plastikoperationer, som snarare får det att vända sig i min normalfeta mage.

”Förläng benen genom att välja en baddräkt med hög skärning”, men om jag bara vill bada och skvätta vatten och dyka bakåtvolter då? Om jag inte vill tänka på min utsida hela tiden? Får man det?

Jag läser en helsida med text och två stora bilder: en för mig okänd skådespelerska har tydligen kommit till ett party MED lockar och ett par timmar senare lämnat samma tillställning UTAN lockar! Tidningen spekulerar: Är det vilt festande, luftfuktighet, eller har hon själv kammat ur dem? Jag kan inte vänta tills jag får svaret. Hur ska jag kunna sova innan jag vet? Minns ni uttrycket ”intresseklubben antecknar”?

Bamse ger mig ingen ångest, serverar inga krav, inga hot, bara mjuk trygg hemtrevlighet och avkoppling.

Brummelisas baddräkt är röd med vita prickar och lågt skuren.

FAKTA

Det värsta är att det bara blir mer. Tidningar och tv. Unga tjejer mår så kass och har ingen att prata med för att få perspektiv.

Jag älskar kläder, smink och utseende. Men det måste finnas distans och vara kul. Vad är annars poängen?