Hur många har du haft sex med – egentligen?

KOLUMNISTER

Jag pratar om det varje dag. I radio, på seminarier, i min ungdomsblogg (svt.se/mensbloggen), och så här. ”Skydda dig, skydda dig, skydda dig!”.

Klamydiasmittan ökar utan hejd, ingen oroar sig längre för HIV trots att resten av världen är närmre än nånsin.

I en Fråga Olle-dokumentär jag nyligen såg uttalade sig ungdomar på dom mest skrämmande sätt: ”Om en tjej har med sig kondom så är hon slampig.” ”Jag räknar inte ens klamydia som en sjukdom längre, det går ju bort med penicillin.” Man verkar ha tappat all respekt.

I kampen för att ge befolkningen den tillbaks tar man åter igen till den gamla avlagda trasan skräckpropaganda. I alla fall i Storbritannien. Där har en apotekskedja vid namn Lloyd’s Pharmacy tagit fasta på uttrycket ”Du är aldrig mer än sex led bort från någon annan på jorden”.

På deras hemsida kan man via ett test räkna ut hur många man egentligen haft sex med. En svindlande tanke.

Testet lägger ihop alla man själv legat med med deras tidigare sexuella partners, och deras övriga förbindelsers älskare och så vidare och så vidare, i sex led. Krångligt men kanske ändå lite logiskt nånstans?

Min kille, som gjorde deras test, har till exempel tydligen haft sex med ett par miljoner personer fick jag just veta, känns sådär. Det påminner mig om när jag gick i högstadiet och det florerade ett rykte på skolan som gick ut på att om man hånglade med nån så satt den personens DNA och bakterier kvar i munnen och kroppen i minst fem år efteråt.

Vi brukade, ungefär som i den engelska undersökningen, sitta och rita kartor över vilka vi isåfall faktiskt hade på insidan av våra rosa små gommar. Undrar vilka kändisar vi hade kysst? Luke Perry?

Så, nu är det åter dax att börja fundera. Jag kan utan vidare räkna upp en hel del kändisar. Och vad värre är: Plötsligt har jag legat med mina vänners killar och deras syskon.

Jag kom att tänka på en kompis, Per, som tillsammans med sin mycket yngre tonårsbror haft fest hemma i villan när föräldrarna var bortresta. Under kvällen hade han raggat upp en tjej. När festen dött ut stannade hon kvar i hans rum och sexet kunde börja.

Hon var vild och tog verkligen för sig minns Per. Efteråt ville hon ha vatten, Per var trött och låg kvar medan hon tassade ut i köket. Nån kvart senare vaknar han till, han blir förvirrad över att tjejen inte kommit tillbaks, men ännu mer över några bekanta ljud han hör.

Per smyger upp och märker att ljuden kommer från den unge brorsans rum. Ja, ni fattar, hon hade helt enkelt bara dragit vidare, ett rum bort. Allt detta skedde oskyddat dessutom.

På morgonen var det svårt för Per att se sin lillebror i ögonen. Kallas det buksyskon undrade han. Några veckor senare tog Per med sig lillebrorsan till Ungdomsmottagningen.

Inte kul. Så ”Skydda dig, skydda dig skydda dig!”

FAKTA

Min kille, som gjorde deras test, har till exempel tydligen haft sex med ett par miljoner personer.

Äntligen! Mer Christer Lundberg till folket! P3-programledaren kommer leda årets upplaga av Musikhjälpen från Göteborg. Själv åker jag till Tanzania för deras räkning.

Killar som försöker sluta med nikotin. Jämfört med det är PMS en dans på rosor!

ARTIKELN HANDLAR OM