Rik och lyckad? Då är du vinnare

Inte alla har nytta av nya regeringen

KOLUMNISTER

Är du en lyckad människa med jobb, villa och lite aktiefonder? Grattis!

Du har du verkligen dragit nytta av den nya regeringen.

I går lämnade det senaste förslaget till sänkta skatter Anders Borgs (m) finansdepartement. I en promemoria föreslås att förmögenhetsskatten halveras på allting utom fastigheter och bostadsrätter.

Det är den senaste i en lång rad beslutade och planerade förändringar av skattesystemet sedan valet i höstas.

Svårt se linjen

Att se linjen från retoriken i valrörelsen till det praktiska maktutövandet i regeringsställning är svårt.

Då talade alliansens företrädare, inte minst statsminister Fredrik Reinfeldt (m), om vikten av att fler arbetar. Moderaterna var det nya arbetarpartiet.

Också vikten av att bekämpa det stora utanförskapet poängterades i valtalen. Över en miljon människor stod och stampade utanför folkhemmets värmestuga, enligt alliansens partiledare, Reinfeldt (m), Leijonborg (fp), Olofsson (c) och Hägglund (kd).

Men hittills har de förändringar i skattesystemet som regeringen vill eller har genomfört inte tagit sikte på dem som har det svårast, snarare tvärtom.

Jobb, villa och pengar

Det är det lyckade Sverige som drar nytta av regeringens skattesänkningar. De som har jobb, villa, en sparad slant på banken och en städhjälp som kommer hem då och då och röjer upp.

Den som däremot har låg inkomst, bor i hyresrätt, röker och bor i Norrlands inland har dragit ett betydligt kortare strå.

Hur var det egentligen, skulle utanförskapet bekämpas? Eller skulle de som redan var inne få det ännu mysigare?

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM