Riksdagsdebatten är på sandlådenivå

1 av 2
KOLUMNISTER

Vem är slöast, Fredrik Reinfeldt (m) eller Göran Persson (s)?

Om denna viktiga fråga har ett ordkrig brutit ut i riksdagen. Ett krig på sandlådenivå.

Det började i torsdags under statsministerns frågestund. Förra socialministern Berit Andnor (s), nu ordförande i konstitutionsutskottet, frågade Fredrik Reinfeldt varför han inte svarar på interpellationer. En interpellation är en fråga av principiellt intresse som ställs av en riksdagsledamot till ett statsråd.

Andnors fråga retade Fredrik Reinfeldt så till den milda grad att han hoppade rakt ner i sandlådan:

”Det är väl bekant för oss som slet under många år här i riksdagen att Göran Persson aldrig svarade på några interpellationer”.

Reinfeldt svarar alltså inte för att Persson inte gjorde det. En fin motivering som tyder på att statsministern inte vill glänsa på andras bekostnad.

Svarade visst

Men svaret sårade Berit Andnor. Så djupt att hon skickade ut ett pressmeddelande: ”Statsministerns lögn inför svenska folket”.

Där förklarade hon att Göran Persson visst svarade. Visserligen inte en enda gång under förra riksdagsåret. Och inte heller under det förrförra.

Men under de två föregående åren deltog han faktiskt i hela sex interpellationsdebatter. Vojne, vojne.

Kräver svar

Helgens vila stillade inte Berit Andnors förtrytsamhet. Tvärtom, i en interpellation (!) till Fredrik Reinfeldt kräver hon nu svar på om han även i framtiden kommer att strunta i interpellationerna.

Så till själva sakfrågan. Vem är slöast, Reinfeldt eller Persson? Döm själv.

Under den förra mandatperioden fick Göran Persson 62 interpellationer och svarade på sex. Resten lejdes ut på andra statsråd.

Sedan regeringsskiftet har Fredrik Reinfeldt fått elva interpellationer. Nio av dem har skickats till andra ministrar. Två är obesvarade – och än har Reinfeldt några dagars respit enligt riksdagens regler.

Lena Mellin