Ett underbetyg till de etablerade partierna

KOLUMNISTER

Stödet för Sverigedemokraterna är ett underbetyg till de etablerade partierna.

De har inte lyckats fånga den oro som det främlingsfientliga sd exploaterar.

Se resultatet av hela mätningen. (Klicka på bilden för att förstora)

Sverigedemokraterna är i ordets ursprungliga mening konservativa. De vill att allting ska vara som det alltid har varit.

Det är inte bara en utopi eftersom förändring är ett mänskligt normaltillstånd. Det är dessutom förljuget eftersom klockan aldrig går att vrida tillbaka.

Men strunt i det. I dagens mätning från norska Sentio research stöds Sverigedemokraterna av 4,3 procent. Det är 1,4 procentenheter fler än i valet i höstas då sd tog plats i vartannat kommunfullmäktige. I senaste Sifomätningen mättes stödet till sverigedemokraterna till 3,1 procent.

En riktig kalldusch

För de etablerade partierna är siffran en kalldusch. De har valt att negligera Sverigedemokraterna, att inte möta dem i debatter. Det är uppenbarligen ingen framgångsrik taktik.

I flera partier pågår nu omprövning. Exempelvis har centern tillsatt en arbetsgrupp som ska lägga upp riktlinjerna för hur partiet ska möta Sverigedemokraterna i framtiden.

Främlingsfientlighet

I Sverigedemokraternas konservatism ingår ett starkt drag av främlingsfientlighet. Invandrare ska flytta hem eller anpassa sig till det svenska samhälle ”i?stället för tvärtom”. Över huvud taget vill man ha ”trygghet”, den trygghet som kan upplevas i minnen av det förgångna.

Kanske är det förklaringen till att kristdemokraterna var det riksdagsparti som tappade mest till Sverigedemokraterna i höstas. Kd slår också vakt om traditionella värden som familjen och respekt för de äldre.

Men de allra flesta väljare hämtade sd från partier som står utanför riksdagen, från blankröstare och soffliggare.

Den gruppen är långtifrån obetydlig. Var femte väljare avstod från att rösta eller röstade blankt i förra valet.

Bland dem går Sverigedemokraterna med håven. Medan de etablerade partierna hittills bara har tittat på.

Läs också

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM