Alla ska med …utom Pär Nuder

Här är Mona Sahlins skuggregering

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
FÖRNYARNA Mona Sahlin satsar på ett stabilt gäng. Erfarenhet och gedigen bakgrund är det som gäller när hon väljer vilka som ska forma socialdemokraternas nya politik. Klicka på bilden för att få fram den i en större version.
KOLUMNISTER

Pär Nuder får inte vara med.

I Mona Sahlins ”skuggregering” är förre finansministern petad.

Det ska sägas direkt. Mona Sahlin kallar inte gruppen omkring sig för ”skuggregering”. Men fyra män och fyra kvinnor ska under Sahlins ledning forma socialdemokraternas nya politik, den som de ska vinna nästa val på.

”Hund och katt”

Förre finansministern, och socialdemokraternas ekonomiske talesman, Pär Nuder är inte med. Han gästforskar just nu på Harvarduniversitetet i USA men återvänder till riksdagen om två veckor.

Nuder och Sahlin har följts åt i karriären. Båda satt i SSU:s styrelse, dock inte samtidigt. Som statsråd har de kamperat ihop sedan 2002.

Förhållandet mellan dem uppges inte vara hjärtligt. Vissa går så långt att de kallar dem ”hund och katt”.

Nuders degradering blir extra tydlig av att Arbetarrörelsens ekonomiska råd ska utreda hur det moderna klassamhället ser ut – och hur orättvisorna ska attackeras. Det leds av Nuders medarbetare Emma Lennartsson, 32.

Stabilt gäng

I övrigt satsar Mona Sahlin på ett stabilt gäng där alla fraktioner av partiet är representerade. Kommunpolitiken och Göteborg genom kommunalrådet Anneli Hulthén, Skåne, vänstern och det nya Sverige genom riksdagsledamoten Luciano Astudillo och facket genom Metallbasen Stefan Löfven. För att ta några exempel.

Arbetsgrupper

EU-kommissionären Margot Wallström och FN-sändebudet Jan Eliasson står för en internationell stjärnglans som kan mäta sig med utrikesminister Carl Bildts (m).

Efter år av toppstyrning ska ”skuggregeringens” ledamöter leda fyra arbetsgrupper som ska lyssna och lägga fram förslag till en modern politik. Till dem knyts expertgrupper och medborgarpaneler.

När Sahlin toppar laget tar hon inga risker. Erfarenhet och gedigen s-bakgrund är det som gäller.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM