Om Persson själv får välja

Städning i regeringen – om sossarna vinner valet i höst

KOLUMNISTER

Om socialdemokraterna vinner valet i höst blir det storstädning i Rosenbad.

Närmare hälften av statsråden väntas lämna regeringen för andra arbetsuppgifter.

I början av sin tid som statsminister gjorde sig Göran Persson känd för en synnerligen osentimental inställning till sina statsråd. Regeringen möblerades om ofta och rejält. Bara ett fåtal hann sitta mer än ett par år.

Efter förra valet har regeringsombildningarna varit desto färre. Persson har ersatt statsråd som lämnat regeringen. Men när Ingegerd Wärnersson i början av året blev landshövding i Blekinge övergavs även den principen. Utbildningsminister Thomas Östros övertog Wärnerssons arbetsuppgifter och lade titeln skolminister till den tidigare.

Om socialdemokraterna vinner valet väntar därför en storstädning i Rosenbad. Nästan hälften av statsråden väntas få nya uppgifter utanför regeringen.

Kvinnliga veteraner går. Vice statsminister Lena Hjelm-Wallén utsågs till statsråd redan för 29 år sedan och ställer inte upp till omval. Biträdande socialminister Ingela Thalén har hittills lytt då Persson kallat. Hon har ställt upp både som partisekreterare och statsråd men vill ta det lite lugnare i framtiden.

Ny talman. Birgitta Dahl, 64, lämnar efter åtta år som talman och 33 år i riksdagen. Den hetaste kandidaten som efterträdare är försvarsminister Björn von Sydow som bland annat är doktor i statskunskap. Det är en tillgång när konstitutionella tvister ska slitas.

Har tröttnat. Både kulturminister Marita Ulvskog och biträdande näringsminister Mona Sahlin uppges ha tröttnat på jobben. Men förutsättningen för att Sahlin ska gå är att hon och Persson är överens. Turerna kring det förra partiledarvalet i (s) gör det omöjligt för Göran Persson att ge Sahlin sparken.

Yngre kvinnor. Regeringens yngsta kvinnor är Britta Lejon och Ulrica Messing. Det vore synd att säga att de gjort braksuccé. Ändå kommer en av dem att vara kvar, allt annat vore en politisk omöjlighet. Messing ligger bäst till, hon är ett av socialdemokraternas affischnamn i valet.

Spiksäkert kommer kvartetten Bosse Ringholm, Lars Engqvist, Thomas Östros och Anna Lindh sitta kvar efter en socialdemokratisk valseger. De två första betraktas av Persson som kärnan i regeringen. De övriga två står på tillväxt. Precis som Ingvar Carlsson vill Göran Persson att valberedningen ska ha ett antal kompetenta kandidater att välja mellan den dag han bestämmer sig för att sluta.

Riksdagen öppnar den 1 oktober. Till dess kan Persson fundera över den nya laguppställningen – om han vinner valet.

Lena Mellin