Från terrorlistad till riksdagsman

Efter valet kan Abdirisak Aden vara en av lagstiftarna

KOLUMNISTER

Om 111 dagar kan svenska folket rösta in den svartlistade terroristen Abdirisak Aden i riksdagen.

Läget är med andra ord fullkomligt absurt. Ena dagen är Aden livsfarlig. Nästa dag ska han stifta lagar och ta ut skatt.

Den 15 september är det val. Abdirisak Aden, 34, från Rinkeby i nordvästra Stockholm kandiderar för socialdemokraterna till både riksdag och kommunfullmäktige.

Egentligen borde det inte vara något konstigt med det. Men för ett halvår sedan hamnade Abdirisak Aden på FN:s svarta lista över misstänkta terrorister. Sedan dess är det förbjudet att betala ut lön, lotterivinster, bostadsbidrag och andra pengar till honom. FN har bestämt att han ska leva på luft och vatten.

Svartlistningen är absurd. Aden har fortfarande inte fått veta vad han är anklagad för och har alltså ingen möjlighet att försvara sig. Det sätt beslutet fattades på trotsar all beskrivning. Utan att ens träffas klubbade FN:s sanktionskommitté igenom en lista utan motiveringar som levererats av USA. Sällan har en internationell organisation befunnit sig så långt från innebörden av ordet rättssäkerhet.

Men nu är en redan orimlig situation på väg att bli ännu mer bisarr eftersom terroristen Aden ber om det största förtroende en människa kan få i en demokrati. Nämligen att bestämma över andra, att stifta lagar och ta ut skatter.

Abdirisak Aden står på plats 31 på riksdagslistan (s) i Stockholms kommun. Eftersom sju partier ska dela på totalt 27 platser på Stockholmsbänken är personvalet Adens chans att komma in. Mellan 9 000 och 11 000 röster krävs för att han ska slå ut personer högre upp på valsedeln.

Det är ingen omöjlighet, Abdirisak Aden har blivit en hjälte i Stockholms förorter efter FN-beslutet. Han kommer att bedriva en personvalskampanj. Men för den krävs pengar, pengar som det är förbjudet att ge honom.

Kringår FN-beslutet

Stockholms arbetarekommun tänker kringgå FN-beslutet genom att i stället för direkta bidrag trycka upp affischer och broschyrer åt Abdirisak Aden. Likadant kommer Adens kampanjgrupp att göra. Ett postgironummer som han aldrig kommer i närheten av ska bekosta ljudanläggning, bilresor och annat som behövs.

Men vad händer om Abdirisak Aden lyckas komma in i riksdagen? Pannorna skrynklas, nu börjar det bli knivigt. Utan att direkt portförbjuda honom blir det omöjligt för Sveriges riksdag att inte ekonomiskt stödja den FN-stämplade terroristen.

Arvodet på 41 500 kronor i månaden kan givetvis inte betalas ut. Men kan Aden ens utrustas med ledamöternas normala arbetsverktyg, telefon, fax och arbetsrum? Sannolikt inte.

Tar avstånd från FN

Officiellt ställer Sveriges regering upp på FN i vått och torrt. I kulisserna verkar de för att FN:s sanktionssystem ändras så att de uppfyller grundläggande krav i en rättsstat.

I praktiken tar dock regeringen avstånd från FN, i alla fall när det gäller terroristbeslutet. På annat sätt kan man inte tolka att socialdemokraterna låter en svartlistad terrorist vara riksdagskandidat.

En fullständigt absurd historia är på väg att bli fars. En riktigt svart fars.

De kan lägga sin röst på Aden (s)

Lena Mellin