Regeringen valde ge till högavlönade

KOLUMNISTER

Det är obegripligt att ingen säger någonting.

Men faktum är att socialdemokraterna vill genomföra kraftiga förbättringar för höginkomsttagarna. Samtidigt som de klämmer åt dem med de lägsta inkomsterna.

Om socialdemokraterna vinner valet tänker de höja ersättningarna i sjuk- och föräldraförsäkringarna med upp till 6 300 kronor i månaden. De som omfattas av förbättringarna har en månadslön på 24 000 kronor eller mer.

Kravet har stöd av vänsterpartiet som drev frågan hårt i förhandlingar med regeringen i våras. Landets båda vänsterpartier vill alltså genomföra rejäla förbättringar för höginkomsttagare som är sjuka eller föräldralediga.

Sverige förblev tyst

I samma andetag som finansminister Bosse Ringholm tillkännagav beslutet meddelade han att det inte blir någon sänkt skatt nästa år.

Samlade sig oppositionen till ett generalangrepp mot regeringen för löftesbrott? Bröt landets ledarsidor ut i en kollektiv proteststorm? Nej, ingen sade märkligt nog någonting. Sverige förblev lamt och tyst.

Bakgrunden är följande. Sedan mitten av 1990-talet har löntagarna betalat en obligatorisk pensionsavgift. Avgiften är så egendomligt konstruerad att den relativt sett är dyrare för låginkomsttagarna än för dem med höga inkomster.

För över tio år sedan, alltså redan innan avgiften infördes, beslutades att det hårt arbetande folket skulle kompenseras för kostnaden som ligger inbakad i skattetabellerna.

Ovanligt ställningstagande

Tyvärr dröjde det ända till år 2000 innan man såg röken av pengarna. Skatten sänktes då för motsvarande en fjärdedel av pensionsavgiften. Ytterligare skattesänkningar har gjort att tre fjärdedelar av avgiften nu är eliminerad.

När Bosse Ringholm meddelade att det inte blir någon sänkt inkomstskatt nästa år eftersom "ofinansierade skattesänkningar är helt främmande för oss" sade han i själva verket att den socialdemokratiska regeringen hade gjort ett val.

De hade valt sjuka och föräldralediga höginkomsttagare framför låginkomsttagare som betalar en ovanligt betungande pensionsavgift.

Ett ovanligt ställningstagande av en s-regering.

Taktiskt är det förmodligen helt rätt. Men det det förtjänar att påpekas.

Lena Mellin