De som vill samarbeta måste lyda henne

KOLUMNISTER

Maud Olofsson säger att hon vill ha en borgerlig fyrpartiregering.

Det är fel.

Centerledaren vill ha en regering där hon får som hon vill.

Det är ingen större hemlighet att statsminister Göran Persson har tröttnat på socialdemokraternas nuvarande samarbetspartners, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Om regeringen sitter kvar efter valet skulle han vilja byta. Till centern.

Därför var det säkert en och annan som hoppade till i tv-soffan när Maud Olofsson, finkammad och i bästa klänningen, i sitt sista svar i

SVT:s partiledarutfrågning deklarerade följande:

– Jag vill inte ha någon mer sossepolitik.

– Jag väljer samarbetspartners där jag kan få min politik genomförd.

Det betyder i klartext att den som vill samarbeta med centern och Maud Olofsson måste göra som centern vill, jobba för decentralisering och småskalighet.

Persson fick besked

Om han inte redan kände till det har Persson nu alltså fått veta vad han har att rätta sig efter för att Maud Olofsson efter valet ska vara intresserad av ett nytt samarbete. Ett beskt, men långtifrån osväljbart piller. Särskilt inte om alternativet är att lämna Rosenbad.

Maud Olofsson blev partiledare förra våren och är alltså fortfarande relativt okänd. Ändå blir väljarnas betyg på hennes framträdande i tv 3,4 enligt Aftonbladet/Sifo.

Det måste betraktas som klart godkänt. I förra valet gick väljarnas högsta betyg, 3,6 procent, till ringräven Alf Svensson.

Kvinnorna gillar henne

Föga överraskande är det kvinnorna, särskilt de yngsta och äldsta, som är mest nöjda med Olofssons insatser i tv-rutan.

Hon tonar fram som något av en svenskt svar på den förra norska statsministern Gro Harlem Brundtland. Trygg och stabil. Fast rätt mycket gladare.

Utfrågaren Stina Lundberg tyckte att Maud Olofssons budskap var gulligt och puttenuttigt. Men att tro att gullighet präglar centerledaren vore att underskatta henne grovt.

Maud Olofsson är en fullblodspolitiker som vuxit upp i Thorbjörn Fälldins knä. Hela släkten är politiker. Hon kan alla tjyvknep branschen bjuder och vet dessutom att använda sig av dem.

Lena Mellin