Orden kväver budskapet

Schyman kan inte attackera s längre

KOLUMNISTER

Gudrun Schyman har problem. Förr kunde hon framgångsrikt attackera socialdemokraterna från vänster.

Nu tvingas hon gång på gång försvara sig. 12 procent räckte inte för att förändra Sverige.

Gudrun Schyman har talets gåva. Orden fullkomligt forsar ur munnen på henne. Men tyvärr är de så många att de ibland lägger sig som en kvävande matta över vad hon försöker få sagt. Man hör helt enkelt inte någonting för alla ord.

Detta drabbade Schyman i SVT:s utfrågning i går. Klart stod för 75:e gången i ordningen att vänsterledaren är en passionerad feminist. Kvinnor kläms sönder "invärtes och utvärtes" och nervärderas systematiskt.

Men vad som kan rädda halva mänskligheten från att malas ner ytterligare är fortfarande oklart.

En gigantisk folkbildningskampanj var det enda som klart kunde urskiljas ur Schymans ordsvall.

Fördubblades

I förra valet fördubblades vänsterpartiet. 12 procent av väljarna, rekord, lade sin röst på Schymans parti. I år är siktet inställt på 20 procent. Dit kommer vänsterpartiet inte att nå.

Ett avgörande skäl är att partiet har gått från att vara i opposition till att utgöra en del av regeringsunderlaget.

För fyra år sedan kunde Gudrun Schyman framgångsrikt attackera socialdemokraterna från vänster. Klyftorna ökade, vems fel var det? Barnfamiljerna fick räkna enkronorna i slutet av månaden, vems fel var det?

12 procent räckte inte

I det här valet är den oppositionella vägen stängd. Gudrun Schyman och vänsterpartiet har under fyra år haft ett samarbetsavtal med den socialdemokratiska regeringen.

Nu tvingas vänsterledaren gång på gång konstatera att 12 procent inte räckte särskilt långt. Det blev inte ett nytt jämlikt och jämställt Sverige. Det blev inte ens särskilt ekologiskt. Det blev helt enkelt ungefär som det var förut.

Minneslucka

- Det finns ett större utrymme att förändra än jag trodde. Men det tar längre tid, som Schyman själv formulerade sina 25 år av politiskt arbete.

Nästa år firar Gud-run Schyman tioårs-jubileum som partiledare. Det är en lång tid i politikens centrum. Med alla rimliga mått mätt närmar sig Schymans karriär som partiledare sitt slut.

Möjligen börjar också lyskraften kring vänsterledaren mattas. I förra valet fick 26 procent en mer positiv syn på vänsterpartiet under SVT:s utfrågning. I år sjönk siffran till 17 procent.

Inte ensam kvinna längre

Hon är inte heller längre den enda kvinnliga partiledaren, ett faktum som före valet av Maud Olofsson (c) gav Schyman i en särställning.

Vänsterledaren står i alla händelser för valrörelsens hittills roligaste minneslucka. Att hon inte vet vem Peter Eriksson, språkrör hos samarbetspartnern miljöpartiet, är skojigt.

I alla fall för alla utom Gudrun Schyman och Peter Eriksson.

Lena Mellin