Moderaterna har problem

Lundgren har oflyt

KOLUMNISTER

Stackars Bo Lundgren. Han har valrörelsens sämsta flyt.

Ifrågasatt som kandidat till statsministerposten, darriga opinionssiffror.

Och så det hittills sämsta betyget i Aftonbladet/Sifo.

Bo Lundgren kom inte riktigt till sin rätt i SVT:s partiledarutfrågning. Men det berodde inte på honom själv. Utan på att han ideligen avbröts av Stina Lundberg i utfrågarduon.

Faktum är att en del sammanhang är så komplicerade att de kräver svar som är något mer utförliga än ett korthugget ja eller nej. Det hade Lundberg mycket liten förståelse för.

Sämsta betyget

Men vid sidan av programledarens svårigheter att dölja sin aversion mot Bo Lundgren bekräftade tv-utfrågningen att moderaterna har problem. Väljarnas betyg blev skrala 3,1, det hittills sämsta. Bara 15 procent fick en mer positiv bild av moderaterna. Även det är den hittills sämsta siffran.

Men trots moderaternas och Bo Lundgrens problem lutar det åt att valspurten blir en rysare. En rad opinionsmätningar visar att det är mycket jämt mellan blocken. Var åttonde väljare uppger att de inte kan svara eller tänker rösta blankt. De kan mycket väl avgöra valutgången.

Enligt senaste Sifo-undersökningen stöds socialdemokraterna och vänstern av 47,2 procent av väljarna. Medan de fyra borgerliga partierna tillsammans samlar 45,5 procent. Det innebär att miljöpartiet just nu sitter i guldsits. Enligt senaste undersökningen avgör de om det blir Lundgren eller Persson som regerar från Rosenbad.

Ser sig som frihetskämpe

Bo Lundgren uppfattar sig som en slags modern Dacke, en man som slåss för människornas frihet. Det är därför han vill sänka skatterna med 130 miljarder och avskaffa var tredje politiker. Man ska helt enkelt få mer att säga till om själv.

Men det går inte att komma ifrån att det låter lite lustigt när ledaren för moderata samlingspartiet uppmanar till kamp mot överheten. Speciellt när samme man säger att fackföreningar "i rätt stor utsträckning är till för sig själva".

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 18 år sent i går kväll. 36 procent hade sett hela eller delar av programmet.

Lena Mellin