Lagen är satt ur spel - EU-personal utser statsråden i Sverige

KOLUMNISTER

Något mycket märkligt har hänt. Det är inte längre statsminister Göran Persson som avgör vilka som är hans statsråd.

Det gör kanslipersonalen på EU:s revisionsrätt.

Enligt regeringsformen, en av grundlagarna, utser statsministern regeringens statsråd. Det är han som avgör vilka som blir mi-nistrar - och vilka som ska lämna regeringen.

Men lagen är för närvarande satt ur spel. Biståndsminister Jan O Karlssons framtid avgörs inte av Göran Persson. Utan av EU:s revisionsrätt.

I början av nästa vecka har tjänstemännen i Luxemburg lovat besked om det är möjligt för Karlsson att avstå från avgångslönen från revisionsrätten.

Blir svaret ja kan Karlsson räkna med fortsatt förtroende från Persson. Blir svaret nej riskerar han att tvingas lämna regeringen.

Om det handlade om någon annan skulle man misstänka feghet. Men rädd för konflikter är normalt inte de ord man skulle välja för att beskriva Göran Persson.

Sällan skådad arrogans

För ett år sedan ansåg Göran Persson att Karlssons avgångslön från EU inte var något problem. Men då beskrevs den som att handla om 60 000 kronor i månaden - före skatt. För ett par veckor sedan visade det sig att den korrekta summan var 80 000 kronor - efter skatt.

Omdöme är ett statsråds främsta tillgång. Men Jan O Karlsson har under den senaste veckan visat att hans stundtals sviktar. Frågor om ersättningen från EU besvarades med i offentliga sammanhang sällan skådad arrogans.

Två fläckar i en annars exemplariskt skött representation tyder på att det inte var en engångsföreteelse.

Kräftorna var för dyra

I åtta år har åtta manliga vänner träffats några gånger om året. Till kräftskivan får fruarna vara med. I år stod Jan O Karlsson värd för kalaset.

Men trots 124 000 kronor i månaden efter skatt var kräftorna för dyra för Karlsson. Han lät notan gå vidare till skattebetalarna.

I början av augusti samlades biståndsministerns närmaste medarbetare till en årlig planeringskonferens. De träffades i Jan O Karlssons sommarstuga på Fårö.

Tyvärr var chefen förhind-rad att delta i arbetet. En sedan länge planerad invigning av Stockholms vattensymposium gjorde att ministern inskränkte sin närvaro till entrédrinken och avslutningsmiddagen.

EU-beslut på måndag

Om Kalle Larsson olovandes låter firman betala middagen med polarna får han förmodligen inte sparken. Däremot får han en varning.

Om Kalle Larsson kallar till sammanträde i stugan och själv åker därifrån får han inte heller sparken. Däremot är det säkert många som undrar vad de hade där att göra över huvud taget.

Göran Persson och Jan O Karlsson hoppas nu att tiden står på deras sida. Beslutet från revisionsrätten väntas tidigast på måndag. Till dess kan mycket hända.