Winberg har för lite att göra

KOLUMNISTER

Att vara vice statsminister förefaller vara ett härligt jobb.

Redan efter 24 dagar på posten har Margareta Winberg fått tid att ägna sig åt könsrollerna i Evert Taubes visor.

Evert Taube föddes 1890. Det var 31 år innan den allmänna rösträtten infördes i Sverige. Och 81 år innan sambeskattningen mellan makar avskaffades, den skatteregel som tvingade många kvinnor kvar i hemmet trots att de ville jobba.

Det är alltså svårt att begära att Taube, som nu varit död i mer än ett kvarts sekel, ska ha dagens syn på jämställdhet mellan könen. Han var, precis som de flesta andra av oss, en produkt av sin tid.

Talibansvenskar

Under vänsterpartiets kongress för ett år sedan höll partiledaren Gudrun Schyman ett uppmärksammat tal. Där jämförde hon talibanerna i Afghanistan med svenska män.

- Det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas såväl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.

Margareta Winberg, som ansvarar för jämställdheten i regeringsarbetet, är inne på samma linje. Fast hos henne har talibanerna bytts ut mot Taube.

- Evert Taube är en del av vår vardag. Könsrollerna styr oss och vårt samhälle. Evert Taubes dikter är en del av vårt samhälle.

Bingo, sa hon

Margareta Winberg var överlycklig då hon utsågs till vice statsminister för drygt tre veckor sedan. Bingo, sade förra jordbruksministern.

Det förefaller som hennes förväntningar infriats. Efter jobbytet, normalt ganska tröttsamt, har Margareta Winberg redan fått tid att fördjupa sig i den taubeska visskatten. Kan det bli bättre?

Enligt Margareta Winberg själv har hon fyra huvudsakliga arbetsuppgifter. Hon ska hoppa in i stället för statsministern. Hon ska hålla kontakt med regeringens samarbetspartners i vänstern och miljöpartiet. Hon ska vara mentor för regeringens yngre statsråd. Och hon ska vara jämställdhetsminister.

Skippa visorna

På lördag far hon i den senare egenskapen till tyska Heidelberg för att på ett seminarium "föra ut de svenska erfarenheterna av jämställdhetsarbetet".

Ett gott råd, Winberg. Hoppa över det där med Evert Taube och hans visor. Världen är full av uppfattningar som sprungits förbi av historien.

Det är laddat, särskilt i Tyskland.