Persson är inne i en klar svacka

KOLUMNISTER

Statsminister Göran Persson drabbas av ett nytt bakslag.

Samarbetspartnern miljöpartiet har slagit sig ihop med de borgerliga om att tillåta invandring av arbetskraft.

Invandrarnas ställning i det svenska samhället var, utöver regeringsmakten, valrörelsens stora fråga. Fp-ledaren Lars Leijonborg fick mycket stryk för sina krav på kunskaper i svenska för att bli medborgare och för ökad arbetskraftsinvandring.

Göran Persson sade tvärt nej till båda förslagen. Att göra det lättare att invandra till jobb i Sverige var uteslutet. Först skulle de som redan bor här ha jobb.

Förlorade kampen

Men i går förlorade Persson och regeringen kampen om arbetskraftsinvandringen. En uppgörelse blev klar i socialförsäkringsutskottet mellan de fyra borgerliga partierna och miljöpartiet. Tillsammans har de en röst mer än socialdemokraterna och vänsterpartiet i riksdagen.

De fem partierna begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning som tar reda på hur det ska bli möjligt att invandra till jobb i Sverige. I dag är den rätten begränsad till en smal krets av experter. Och till EU:s 370 miljoner medborgare.

Kommer man från ett annat land är det nästan stört omöjligt att få arbetstillstånd i Sverige. Annat än för tillfälliga jobb, exempelvis som bärplockare.

Uppgörelsen är ytterligare ett bakslag för Göran Persson och för regeringen som är inne i en klar svacka just nu.

Oppositionen mot det USA-ledda kriget i Irak underskattades helt. Efter ett senkommet lappkast uppmanas nu s-sympatisörer att demonstrera för freden.

I stället för att infria löften om höjda ersättningstak i sjuk- och föräldraförsäkringen tvingas regeringen spara 11 miljarder i årets och 16 miljarder i nästa års budget. Vad som får stryka på foten klarnar under de närmaste veckorna.

Det socialdemokratiska partiet och LO är fortfarande inte överens om hur Sverige ska klara djupa ekonomiska kriser efter en övergång till euro. En uppgörelse vore mycket viktig pusselbit för en ja-seger. Utan en överenskommelse ökar nej-sidans möjligheter rejält.

Göran Persson har också misslyckats med att snickra ihop en enad front med de andra partierna på ja-sidan, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna. Ja-fronten är splittrad, det är inte nej-sidan.

Till det kan läggas problem att få fram sedan länge aviserade förslag om att stänga Barsebäcks andra aggregat, övergången till digital-tv och de exploderande kostnaderna för sjukförsäkringen.

Göran Persson är kort sagt pressad. Och nu tvingas han dessutom se till att ryssar, ukrainare, turkar och amerikaner får invandra till jobb i Sverige.

Lena Mellin