Rätt kul - men så får ett statsråd inte säga

KOLUMNISTER

Jan O Karlsson sa det som många tänker. Det hjälper inte.

Så får statsråd inte uttrycka sig.

Fem journalister bjöds i förrgår till UD för att äta lunch med biståndsminister Jan O Karlsson. Lunchen intogs på Karlssons tjänsterum och varade i två timmar.

Karlsson ville i förväg berätta om den proposition om svenskt biståndsarbete som han lägger på riksdagens bord i dag. Under samtalets gång förirrade han sig dock in på andra ämnen. Bland annat USA:s biståndspolitik. Supermakten drar ner biståndet till länder som inte för en restriktiv abortpolitik. Det är Jan O Karlsson starkt emot.

Det var i det sammanhanget han kallade den amerikanske presidenten "den där jävla Texasgubben". Rätt kul. Men naturligtvis helt fel.

Ett statsråd får inte uttala sig förklenande om andra länders statschefer. I alla fall inte om han eller hon tänker förbli en aktör på den internationella arenan. Där formulerar man sitt missnöje mer behärskat.

Jan O Karlssons uttalande hade inte behövt bli en affär. Om det inte hade varit för Tommy G Thompson. Och Göran Persson.

Inget personligt

Tommy G Thompson är hälsominister i USA. George W Bush är hans chef. Thompson besökte Sverige i går och värd var Jan O Karlsson.

Man kan se scenen framför sig. Den amerikanske ministern får först höra att Sverige inte gillar hans regerings inblandning i andra länders inre angelägenheter. Därefter att värden "uttryckt sig starkt" om den amerikanske presidenten, men egentligen inte menat något med det. I alla fall inte något personligt.

Om inte hälsoministern är helt korkad gick budskapet fram. Sverige är emot USA:s politik och tycker presidenten är en typ.

På kvällen slängde Göran Persson in mer ved i brasan. Från ett möte i Berlin med det europeiska socialdemokratiska partiet meddelade han att "så får man inte säga".

Han påpekade också att Karlsson kan sitta kvar i regeringen. Men först sedan han rättat "till det här".

Omöjligt att rätta till

Jaha. Hur rättar man till att man kallar någon för en jävla Texasgubbe? Det går inte. Det är klart och redigt uttryckt. Omöjligt att missförstå. Omöjligt att lägga till rätta.

Förre LO-ordföranden Stig Malm råkade ständigt i blåsväder för sina drastiska uttalanden. Han tvingades till avbön sedan han anklagat den socialdemokratiske finansministern för att framkalla en valutakris. Den borgerliga regeringen kallades för blå khmerer, LO-medlemmarnas kollektivanslutning för en kvarnsten, ombudsmän för betonghäckar.

Jan O Karlsson är Malms arvtagare. Snabb i käften, rapp i repliken. Och ibland en smula omdömeslös.

Man ska inte kalla presidenter för jävla gubbar. Man bör över huvud taget avhålla sig från att kalla någon för gubbjävel offentligt.

Det hindrar inte att det är lite roligt. Också.

Lena Mellin