Allt talar för Arnold

Scenvanan och personligheten kan ge skådespelaren guvernörsposten

KOLUMNISTER

Kunde Ian & Bert kan Arnold Schwartzenegger. Så enkelt är det.

Arnold Schwarzenegger, aktuell i storfilmen Terminator 3, tänker ställa upp i det guvenörsval i Kalifornien som antas äga rum i oktober.

Som politiker har Schwarzenegger en ovanlig bakgrund. Han började som kroppsbyggare och blev världsmästare flera gånger under 1960- och 1970-talen. Därefter sadlade han om till skådis och slog igenom med filmen Conan - barbaren 1982.

Det betyder inte att Schwarzenegger är dömd att förlora kampen om guvernörsposten. Tvärtom.

Ronald Reagan, också han republikan, är det främsta exemplet på att det går utmärkt att gå från filmen till politiken. Han blev guvernör, delstaternas motsvarighet till den federala presidentposten, i Kalifornien 1960. Två decennier senare intog han Vita huset.

Fingertoppskänsla för media

Den bästa svenska jämförelsen är Ny demokrati, lett av schlagerkungen Bert Karlsson och ståldirektören Ian Wachtmeister. Utan någon som helst politisk erfarenhet bildade de sitt parti i februari 1991. Sju månader senare satt de i riksdagen med sju procent av väljarna bakom sig.

En skådespelare, och för all del även en skivbolagsdirektör med fingertoppskänsla för media, har i sitt bagage ett antal erfarenheter som man har stor nytta av som politiker.

1. Scenen. En framgångsrik opinionsbildare måste behärska scenen. Vem vill lyssna på en som läser innantill eller ser ut som den helst ville vara någon annanstans?

Det gör inte en skådespelare. Inte framgångsrika politiker heller.

2. Kamera. Tv är a och 0 för den som vill nå ut. Hundra tänkvärda debattartiklar har sitt självklara värde. Men det är i tv man blir så känd att tillräckligt många läser dem.

3. Replikerna. Så kallade one-liners är en lika stor tillgång i politiken som på filmduken. Korta, rappa repliker som åhörarna kommer ihåg och som i bästa fall ger tidningsrubriker.

Gillar rampljuset

Ian & Bert hade "drag under galoscherna". Göran Persson ligger bakom mantrat "vård, skola, omsorg". Carl Bildt talade om "den enda vägen".

Schwarzenegger har redan uttalat sin valrörelses one-liner. Han ska "rensa upp i Sacramento". Det är Kaliforniens huvudstad och där tänker Arnold omsätta Terminators bästa egenskaper i praktiken.

4. Personligheten. Alla når inte toppen, varken på film eller i politiken. För att bli riktigt framgångsrik krävs bland annat att på allvar vilja vara störst, bäst och vackrast. Att man inte bara tycker om att stå i rampljuset utan älskar det.

5. Förmågan att övertyga. En god skådespelare kan göra stort drama ena dagen och skojfrisk komik nästa. Och vara lika övertygande i båda rollerna.

Detsamma gäller politikern. Ena dagen är barnomsorgen det viktigaste som finns. Nästa dag vägtullar eller tillståndet i Irak.

Kort sagt. Det finns ingenting som talar för att Arnold Schwarzenegger inte kommer att lyckas.

Dock kommer han inte att bli president. För det krävs att man är född i USA. Inte i Österrike.

De har också slagit igenom som skådespelare – och fortsatt inom politiken

Lena Mellin