Han vill nog inte att hon kommer hem till Sverige

KOLUMNISTER

Margot Wallström är ett större hot mot Göran Persson på hemmaplan än i Bryssel.

Därför är det inte sannolikt att han vill att hon ska komma hem.

I mars firar Persson åttaårsjubileum som socialdemokraternas partiledare och som statsminister. Med alla normala mått mätt är det dags att tänka på reträtten efter lång tid i maktens centrum.

Persson har vid ett flertal tillfällen luftat idén om att avrunda karriären med ett internationellt toppjobb. Eventuellt inom EU.

Sverige står utanför

Men Sverige är ett litet land, ett minus i huggsexan om de mest attraktiva EU-jobben. Det är inte heller nej-segern i folkomröstningen i höstas. Under överskådlig tid står Sverige vid sidan av ett av EU:s viktigaste samarbetsprojekt.

Det inser de flesta. Men gör Göran Persson det? Det är inte alldeles säkert.

I så fall faller de intensiva ryktena om att Margot Wallström ska skiljas från kommissionärsjobbet väl in i pusslet. Det finns bara plats för en svensk i Bryssel. Persson, Wallström eller någon annan.

Mordet på Anna Lindh var inte bara en oerhört tragisk händelse och en förlust för svensk politik, både här hemma och internationellt. För socialdemokraterna innebar hennes för tidiga död också att partiet plötsligt stod utan kronprinsessa. Med raska kliv var hon på väg att bli den solklara efterträdaren till Göran Persson den dag han skulle dra sig tillbaka.

I dag är det många som ligger i startblocken för en kommande partiledarstrid. Samordningsminister Pär Nuder är en. Utbildningsminister Thomas Östros är en annan. Båda har matchats av Persson, som på senare tid lagt ner mest ansträngningar på Nuder.

Om Margot Wallström slutar som kommissionär efter sin första femåriga mandatperiod är sannolikheten stor att hon återvänder till Sverige efter åren utomlands, i Sri Lanka och Bryssel.

Hon blir ett hot

Men vill Persson verkligen det? Troligen inte. För det första är Margot Wallström en populär och uppskattad person som många känner förtroende för. För det andra är trycket hårt för att socialdemokraterna efter 114 år av manligt ledarskap ska välja en kvinna.

På hemmaplan riskerar Margot Wallström alltså att bli ett hot mot Perssons planer. Alltså bör hon förbli på utrikes ort, i Bryssel eller annorstädes.

Lena Mellin