Lika som bär

Leijonborg tar upp kampen med Reinfeldt

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD och SVEN-OLOF ENGLUND
DET HÄNGER PÅ HÅRET Moderaternas Fredrik Reinfeldt - eller folkpartiets Lars Leijonborg? För väljarna blir skillnaden alltmer hårfin i takt med att partierna närmar sig varandra i allt fler frågor.
KOLUMNISTER

Lika som bär? Folkpartiets Lars Leijonborg och nye moderatledaren Fredrik Reinfeldt

Deras partier liknar alltmer varandra. För att locka fler väljare.

I dag inleds folkpartiets landsmöte. I ett tal ska Lars Leijonborg staka ut framtiden för sitt parti. Siktet är inställt på att putta ut socialdemokraterna från Rosenbad i nästa val, 2006.

1998 samlade folkpartiet och moderaterna tillsammans 27,6 procent av väljarna. Fyra år senare prickade de in nästan samma siffra, 28,5.

Skillnaden var bara att styrkeförhållandena radikalt hade förändrats. Av lilla folkpartiet och stora moderaterna hade det blivit två jämnstora partier.

Det har lett till att båda håller på att förändra sina profiler. Moderaterna går vänsterut, "människor behöver känna igen sig i politiken". Och folkpartiet går åt höger.

- En olycklig folkpartitävlan med moderaterna, skrev riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) i en debattartikel i går.

I sitt installationstal som ny moderatledare för två veckor sedan lyfte Fredrik Reinfeldt fram två av moderaternas gamla paradfrågor - skolan och rättssamhället.

Men skolområdet invaderades för länge sedan av folkpartiet under ledning av vice ordföranden Jan Björklund. Han för en aggressiv kamp mot allt som kan betecknas som flum och kravlöshet.

På fp-mötet görs ytterligare en inbrytning i den traditionella moderatsfären. I ett nytt rättsprogram vill folkpartiet ha hårdare tag. 22 000 poliser (ännu fler än moderaterna!), buggning, fler fotbojor och större fokus på brottsoffren.

Men också på andra områden ligger partierna påfallande nära varandra. Båda partierna anser att Sverige ska gå med i Nato, båda vill avskaffa fastighetsskatten, båda tycker illa om det nuvarande skatteutjämningssystemet.

Men det finns fortfarande ett par laddade symbolfrågor där partierna inte är ett dugg lika. En gäller Systembolaget vars existens värnas med hetta av folkpartiet. En av fp:s riksdagsledamöter, Gabriel Romanus, var under en lång följd av år chef för bolaget.

En annan är biståndet där folkpartiet kräver att en procent av BNI ska gå till världens mest utsatta medborgare. Medan moderaterna på kort sikt vill avskaffa allt utom katastrofbiståndet.

Inför landsmötet har Lars Leijonborg luftat idén om att slå ihop partier på den borgerliga kanten. Analysen är att det skulle vara lättare att åstadkomma ett regeringsskifte med två tydliga och mer jämbördiga alternativ - sossarna mot borgarna.

Leijonborg har rätt. Och tycks alltså vara på väg att förverkliga åtminstone delar av sammanslagningen.

ARTIKELN HANDLAR OM