Styrelsen: Steen agerar kraftfullt

Flera politiska höjdare indragna i mutskandalen

KOLUMNISTER

Muthärvan i Systembolaget är inte bara en skandal. Den börjar dessutom bli politiskt pikant.

Höjdare från flera olika politiska partier är indragna.

I september förra året, mitt under brinnande valrörelse, tillsatte regeringen en förtroendekommission. Under ledning av förre finansministern Erik Åsbrink ska kommissionen bland annat analysera vad som behövs för att stärka förtroendet för näringslivet. I direktiven betonas ägarnas ansvar.

Att döma av de rapporter som kommissionen hittills producerat är siktet inställt på börsbolagen.

Men dåligt omdöme är inte en exklusivitet för det privata näringslivet. Som Aftonbladet kan berätta i dag har företrädare för statliga Vin&Sprit bjudit befattningshavare i det lika statliga Systembolaget på resor och dyra presenter. Det brukar kallas mutor och bestickning.

Att två statliga företag är indragna i korruptionshärvan innebär automatiskt att ett antal politiska höjdare blir inblandade. I den politiska sfären är det nämligen fint att sitta i dessa båda bolags styrelser. Särskilt fint är Vin&Sprit, ett generöst företag med sinne för dem som representerar firman.

Systembolagets vd Anitra Steen, tidigare statssekreterare (s) i utbildnings- och finansdepartementet, är långt ifrån den enda med bakgrund i politiken. Hennes företrädare var förre socialministern Gabriel Romanus (fp).

Politiska höjdare

Vin&Sprits vd Peter Lagerblad var tidigare statssekreterare (s) i finansdepartementet.

Ordförande i Systembolaget är förre statsrådet och centerledaren Olof Johansson (c). I styrelsen sitter också förre partisekreteraren Leif Linde (s), förra statsrådet Anna Hedborg (s) och flera riksdagsledamöter.

I Vin&Sprits styrelse är de politiska höjdarna mer tunnsådda. De begränsas för närvarande till Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson och förre talmannen Anders Björck (m).

Anitra Steen ställde vid ett möte i går krav på att även leverantörerna gör sitt för att röja upp i träsket. En anställd hos en leverantör har hittills delgivits misstanke om brott. Ordförande i Sprit- och vinleverantörernas förening är förre finansministern (s) Kjell-Olof Feldt.

Monopolet i skottgluggen

Muthärvan är som gjord för försök att knipa politiska poänger. Men eftersom så många partier finns representerade på lednings- och styrelsenivå blir personangrepp svåra att ta till.

I stället blir det exempelvis Systembolagets monopol på försäljning till privatpersoner som hamnar i skottgluggen. Nye moderatledaren Fredrik Reinfeldt framhöll i går att monopol främjar mutkulturer medan konkurrens inte gör det.

Men Reinfeldts resonemang håller inte. De som misstänks ha mutat Systembolagets chefer kommer inte från monopol. Bara Sprit- och vinleverantörsföreningen har 35 medlemsföretag. I Bryggareföreningen finns 19.

Lena Mellin