Du får betala. Igen. Och igen. Och igen

Göran Persson: Staten kan inte stå för hela tryggheten

KOLUMNISTER

Sjuk. Föräldraledig. Eller arbetslös.

Det spelar ingen roll.

Statsministern tänker se till att du betalar mer för din egen trygghet.

Foto: MARK EARTHY/PRESSENS BILD
betala - tre gånger I riksdagen i går presenterade statsminister Göran Persson sitt överraskande förslag: Svenskarna ska i framtiden själva ta ansvar för en stor del av sina sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkringar.

Utan förvarning meddelade Göran Persson i går i riksdagen att han vill utreda framtidens socialförsäkringar. Denna formulering döljer följande faktum:

Sämre sjukförsäkring.

Sämre föräldraförsäkring.

Och kanske ännu sämre a-kassa än i dag.

Den dystra befolkningsutvecklingen är bakgrunden. De som jobbar och tjänar pengar blir färre i framtiden. Samtidigt som de vårdkrävande äldre blir fler och fler.

Kan inte höja skatten

Det betyder att pengarna inte räcker. Alltså måste man höja skatterna. Eller sänka utgifterna.

Göran Persson och regeringen har kommit fram till att det inte går att höja skatterna annat än marginellt. Sverige har redan världens högsta skatter. Alltså är det i utgifterna det ska skäras.

Statsministern, som diskuterade frågan med regeringen så sent som i går förmiddags, skissar på följande upplägg.

För alla. Alla ska omfattas av en bastrygghet som betalas via skattsedeln. Men här blir ersättningen lägre än i dag.

För många. Ovanpå basförsäkringen kan läggas en avtalsförsäkring. Den beslutas i förhandlingar mellan arbetsgivare och facket och betalas av arbetsgivarna. Pengarna tas givetvis ur löneutrymmet så lönerna kommer att öka mindre än de annars skulle ha gjort.

För ett fåtal. Högst uppe på toppen kan den som vill försäkra sig privat och betala ur egen ficka. Om försäkringsbolagen är intresserade av att tillläggsförsäkra svenska folket för sjukdom, barnledigheter eller arbetslöshet är dock skrivet i stjärnorna.

Modellen är hämtad från det nya pensionssystemet. I botten finns en inkomstpension som betalas med en obligatorisk pensionsavgift som dras från lönen. Ovanpå det har de anställda en avtalspension, ofta ITP för privatanställda tjänstemän och avtalspension SAF-LO för privatanställda LO-medlemmar. Den som vill känna sig ännu mer säker, och kan avstå från premiepengarna, kan toppa med ett privat pensionssparande.

För staten är vinsten lägre utgifter, man lassar helt enkelt över en del av dagens åtaganden på arbetsgivarna och de enskilda.

Betala tre gånger

För den vanlige svensken är det svårt att se några fördelar förutom uteblivna, sannolikt rekordhöga, skattehöjningar. Det man betalar för via skattsedeln i dag ska man i fortsättningen betala tre gånger. Via skatten, lägre löneutrymme och ur den egna plånboken.

Göran Persson hoppas på partiledaröverläggningar om försämringarna i vår. Utredningen vill han ska tillsättas till sommaren. Det kommer ta flera år innan de slutliga förslagen läggs fram för riksdagen.

Lena Mellin