Allt fler negativa till monopolet

Lena Mellin: Muthärvan ökar svenskarnas missnöje med Systembolaget

KOLUMNISTER

Inte ens varannan svensk vill fortsätta att köpa öl, vin och sprit på Systembolaget.

Muthärvan har gjort svenska folket betydligt mer negativt till monopolet.

Det visar en undersökning från Aftonbladet/Sifo gjord sent i går kväll.

Systembolaget är grundpelaren i den svenska alkoholpolitiken. Med höga priser, legitimationskontroller och begränsade öppettider försöker statsmakten att minska flödet i alkoholkranen.

Yngre män negativa

Men muthärvan har undergrävt svenska folkets stöd för Systembolagets monopol på försäljning av alkohol till privatpersoner. Det visar Aftonbladet/Sifo som gjordes sent i går kväll.

Inte ens hälften vill behålla monopolet. 46 procent vill behålla Systembolagets monopol. Ungefär lika många, 44 procent, vill avskaffa det.

Mest negativa är yngre män. Medan äldre män och unga kvinnor är de starkaste förespråkarna för Systembolaget och dess monopol.

Mest positiva är människor som röstar på vänsterpartiet, socialdemokraterna och kristdemokraterna. Mest negativa är moderaterna.

Mutaffären har fått många att ändra uppfattning. Nästan var femte svensk, 16 procent, har ändrat uppfattning om Systembolagets monopol sedan mutaffären började rullas upp. Enligt Sifos projektledare Ingemar Boklund är det en hög siffra.

Mer negativa till monopolet. Av dem som ändrat uppfattning har 90 procent blivit mer negativa. Det betyder att var åttonde svensk blivit mer negativ till Systembolaget sedan mutskandalen avslöjades.

Missnöjet växer både bland Systembolagets anhängare och motståndare. Av dem som vill behålla monopolet har 76 procent blivit mer negativa. Motsvarande siffra bland dem som vill avskaffa det är 98 procent.

Opinionen i de tre partier som bildar regeringsunderlaget ser ut så här: 89 procent av socialdemokraterna och 95 procent av vänsterpartiets sympatisörer har blivit mer negativa. I miljöpartiet är siffran 100 procent.

Anitra Steen får stöd

Sitt kvar, Anitra. Däremot är det inte särskilt många, 28 procent, som tycker att vd Anitra Steen ska lämna sin post. 43 procent tycker att hon ska sitta kvar.

Steen har varit chef för Systembolaget sedan hösten 1999. Leverantörernas mutande av de anställda har pågått mycket längre.

Påfallande är dock kvinnornas bristande stöd för Anitra Steen. Kvinnor brukar vanligen vara mer förstående för andra kvinnor. Men bara 37 procent av kvinnorna tycker att hon ska sitta kvar. Bland männen är siffran 49 procent.

Ändrad alkoholpolitik

För regeringen är svenska folkets besked ovälkommet.

Efter medlemskapet i EU har alkoholpolitiken monterats ner sten för sten. I dag återstår i stort sett bara alkoholskatterna och Systembolaget. Om stödet för dem eroderar ännu mer återstår bara spillror.

Sifo telefonintervjuade sent i går kväll ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 18 år.

Lena Mellin