Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Lena
Mellin

Ska Europa styras av en gubbklubb?

EU är redan en herrklubb. Om förslaget till ny grundlag går igenom blir den manliga dominansen total.
männens värld Utrikesminister Laila Freivalds i riksdagsdebatt om EU:s framtid.   männens värld Utrikesminister Laila Freivalds i riksdagsdebatt om EU:s framtid. Foto: CLAUS GERTSEN /SCANPIX

Var fanns riksfeministen Gudrun Schyman när riksdagen i går diskuterade EU:s framtida utformning? Hon missade en given chans.

I luciahelgen samlas EU:s stats- och utrikesministrar. Unionens nya grundlag ska läggas fast.

I går kväll gav riksdagen Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds sitt förhandlingsmandat. Det var inget mönster av jämställdhet.

? Varför ska EU ha en ny grundlag?

I maj 2004 växer EU med tio länder till 25. Organisationen måste skaffa större kostym.

?Vilka är de stora skillnaderna?

Det blir fler majoritetsbeslut än i dag. Den nationella vetorätten slopas på en rad områden.

?Vad menas med snacket om herrklubb?

När EU samlas till toppmöten är nästan alla deltagare män. Om förslaget till ny grundlag går igenom blir dominansen ännu större. På toppmötena fattas de stora och övergripande besluten.

?Varför ökar den manliga dominansen?

Enligt förslaget till ny grundlag ska ännu fler poster tillsättas av stats- och regeringscheferna. Med undantag för Finlands president Tarja Halonen är de i dag män. Att män utser andra män är en empirisk sanning.

?Vilka poster handlar det om?

     president eller ordförande.

 En ny post som president, eller ordförande, i Europeiska rådet. Att presidenten blir en kvinna faller på sin egen orimlighet. Ett av kraven är att man varit premiärminister. Alltså finns inga kvinnor att välja mellan.

  En ny post som EU:s gemensamma utrikesminister. I dag finns en post som talesman. Den besätts av en man. Att en kvinna skulle få ett jobb med betydligt mer makt faller på sin egen orimlighet.

  En ny post som "Mr Euro". Euroländerna kan utse en person som företräder dem internationellt, exempelvis i Världsbanken. Meriterade finns bland tidigare och nuvarande finansministrar. Försvinnande få kvinnor finns att välja mellan.

?Men vilka kvinnor försvinner?

I dag roterar ordförandeskapet mellan länderna. Det betyder att den ansvarige ministern i ordförandelandet leder EU-arbetet. Här har funnits ett andningshål för kvinnor - posten som utrikesminister.

När Sverige var ordförande 2001 var Anna Lindh EU:s utrikesminister. Hon for kors och tvärs över världen. I dag är utrikesministrarna i Sverige, Österrike, Spanien, Luxemburg och Portugal kvinnor.

Men när den nya posten som EU:s utrikesminister inrättas riskerar de att få stryka på foten. När regeringscheferna ska utse EU:s alldeles egen minister belönar de enligt all samlad erfarenhet en annan man.

Sverige vill att jämställdhet ska lyftas fram som ett av unionens grundläggande värden. Grattis!

Lena Mellin

Lena Mellin

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet