S-ledningen har tappat verklighetsuppfattningen

KOLUMNISTER

Den socialdemokratiska ledningen har lättat från jordens yta.

Ett sämre ställe att diskutera fiaskot i EMU-valet på än en vingård i franska Provence är svårt att hitta.

Att Göran Persson och åtta av hans närmaste medarbetare konfererade i tre dagar på Vin&Sprits vingård i Sydfrankrike motiveras på följande sätt: Bakslaget i folkomröstningen om EMU och konsekvenserna av mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Om det verkligen är sant, och det inte var fråga om en kombination av rekreation och diskussion, är Domaine Rabiega helt fel ställe att åka till.

Nej till storskalighet

I EMU-omröstningen gav folket etablissemanget en fet smäll. De sade nej till de stora partierna, nej till stora delar av näringslivet, nej till storskalighet och toppstyrning.

På detta besked svarar statsministern med att åka till en lyxanläggning i jetsetets egen del av Frankrike – Provence. Tala om hjärnsläpp.

På vingårdens hemsida kan man läsa följande:

– Inkvarteringen är förstklassig och kökets kvaliteter saknar motstycke: man måste uppleva det.

”Okej” i betyg

Perssons presschef Jan Larsson anser dock att maten bara förtjänar betyget ”okej”. Det förefaller alltså som om vingården är otillåtet skrytsam i sin annonsering. Och som om gruppen inte fick valuta för konferenskostnaden, 2 700 kronor per dygn och person.

Att s-ledningen vill åka bort och under några dagar och penetrera det nya läget, efter valfiaskot och mordet på utrikesministern, är inte konstigt. Det underliga är valet av konferensanläggning.

Statsministern har exempelvis ett officiellt residens, Harpsund, på den sörmländska landsbygden med flyglar för många övernattande. Här röstade 59,3 procent nej, en passade bakgrund till en genomgripande valanalys.

Erbjuder vinprovning

Närbelägen är också kursgården Bommersvik, ägd gemensamt av SSU och socialdemokraterna. Anläggningen vill göra maten till en ”upplevelse” och kan också erbjuda vinprovning. Andel nej-röstande i kommunen: 52,3 procent.

Eller varför inte Högbo brukshotell i Sandvikens kommun, dominerad av verkstadsindustrin. Där röstade 48 procent på socialdemokraterna i senaste valet. 67,5 procent valde nej-sedeln i folkomröstningen.

Åker i gräddfilen

Socialdemokraternas officiella namn är Socialdemokratiska arbetarepartiet. Men ledningen åker i samma gräddfil som resten av etablissemanget. Ska ett valfiasko analyseras åker man till vingård i sköna Frankrike. Inte till en omgivning där man möjligen kan få ett hum om varför det gick som det gick.

Att en person kan tappa omdömet händer, oftare än man vill tro. Men nio stycken samtidigt? Det kan inte vara en slump. Den socialdemokratiska ledningen har lättat från jordens yta.

Lena Mellin