Pannkakorna smakar valfläsk

Perssons mål handlar knappast om mat

1 av 5 | Foto: SVT
Tillsammans med stjärnkocken Carl Jan Granqvist och programledaren Lotta Bromé steker statsministern i kväll pannkakor i SVT:s "Söndagsöppet".
KOLUMNISTER

Göran Persson vet hur man utnyttjar medierna. I kväll har han nypremiär i mys-tv.

Statsministern steker pannkakor med SVT:s Lotta Bromé och stjärnkocken Carl Jan Granqvist.

Vilka har glömt förvandlingstricket från Buffel-Persson till Trivsel-Torsten? Det började också i SVT, i OS-programmet "Hello Sydney" hösten 2000. Bara fyra dagar senare lekte Göran Persson "arga leken" med Kristian Luuk i TV4. Succén var given, s-ledaren steg som en raket på partiledarnas förtroendehimmel.

Talade ut i SVT

Nu är det alltså dags för en ny runda. Redan för någon vecka sedan talade statsministern ut i SVT:s "Go'kväll". I kväll framträder han i "Söndagsöppet" tillsammans med tv-bolagets nya jultomte Lotta Bromé och stjärnkrögaren Carl Jan Gran-qvist, två garanterat mysiga och ofarliga intervjuare.

I en arbetarlägenhet i Hällefors med inredning från 1950-talet, där för övrigt biträdande näringsminister Ulrica Messings farmor har bott, steker Göran Persson pannkakor och fläsk och berättar om sin egen barndom. Då fick man högst två fläskskivor per person. När hela familjen var samlad, sju personer, fick inte alla plats kring köksbordet. Någon fick sitta vid sidan av.

Relation med väljarna

Att Göran Persson, och andra toppolitiker, dyker upp i den här typen av tv-program beror inte på att de tycker det är dödskul att steka pannkakor eller snacka sport eller träffa Carl Jan. De etablerar en relation med väljarna.

I riksdagens talarstol, på torgmöten, i politiska intervjuer och debattprogram talar politikerna till förnuftet.

Med intellektuella resonemang försöker de övertyga om att deras lösningar är de bästa.

Men i dagens mediasamhälle räcker inte det. Man måste bli kompis med väljarna. Det krävs att man visar att man är en hel människa, med både fel och brister. Inte bara en åsiktsmaskin.

I en ny opinionsmätning från Temo är de fyra borgerliga partierna större än de tre på vänsterkanten. Under de senaste tolv åren har det bara hänt vid ett tidigare tillfälle.

Göran Persson borde alltså sända tackblommor till duon Bromé & Granqvist. Sällan har pannkakor stekts vid ett rättare tillfälle.

Göran Persson: Jag förför med fisk och vin

Lena Mellin