När blir det förbjudet att röka i hemmet?

KOLUMNISTER

Det finns tyvärr fortfarande luckor i det svenska säkerhetstänkandet.

Exempelvis är det fortfarande tillåtet att åka båt utan flytväst, cykla i is och snö och röka i hemmet.

Man ska inte raljera över omtanke. Det är givetvis med allas vårt bästa för ögonen som biträdande näringsminister Ulrica Messing kommit fram till att man inte ska få cykla utan hjälm på huvudet. I ett första steg gäller hjälmplikten barnen. I ett andra steg alla, oavsett ålder.

Slippa irriteras

Samma omsorg ligger bakom Blekinge läns landstings beslut att införa snusförbud. Patienterna ska slippa irriteras av bulliga överläppar och brunfläckiga tänder. I alla fall så länge de återfinns hos de landstingsanställda. På jobbet. I Blekinge.

Att passiv rökning är farligt har väglett folkhälsominister Morgan Johansson i hans gärning. Därför blir det rökstopp på de svenska krogarna sommaren 2005. Anställda och ickerökande gäster ska slippa svepas in i illaluktande och hälsofarliga moln.

Omtänksamt

Det är som sagt omtänksamt. Men omtanken har gått för långt. Den berövar vuxna människor ansvar till och med för sitt eget huvud.

Sverige har närmare nio miljoner invånare. Av dem är sju miljoner över 18 år. Alltså tillåtna att rösta, mogna att bli straffade, tillåtna att göra miljonaffärer, möjliga att rösta in som lagstiftare i riksdagen.

Något är fel

Men om ett par år kommer de inte att få avgöra om det går att ta en cykeltur utan hjälm på huvudet. Något är, som ni märker, fundamentalt fel.

Hjälmtvånget är som en öppen slussport. Bör inte vintercykling förbjudas? Att slinta fram på två hjul i is och snö innebär risker. Att åka båt kan också vara farligt. Men det får man göra utan både flytväst och värmande våtdräkt. Till och med i vinterstorm.

Landet vimlar av gamla träkåkar med dåliga elledningar och illa sotade spisar. Vad gör myndigheterna åt det?

Brottskatalog utökas

När man inför nya lagar bör man också se till att det finns möjlighet att se till att de efterlevs.

Men justitieminister Thomas Bodström lät nyligen förstå att den som blir bestulen på sin cykel inte kan vänta sig att polisen ska lägga ner hela sin själ i att leta reda på tjuven.

Nu utökas alltså brottskatalogen till barncykling utan hjälm. Hur ska polisen övervaka att det efterlevs? Och vem ska straffas vid överträdelser?

Klungor av rökande

Likaså kan man förvänta sig att det bildas klungor av rökande människor utanför krogarna efter rökstoppet. Vem ansvarar för deras snuskiga fimpar? Kanske polisen, kanske ingen alls.

En svensk 18-åring kan, åtminstone i teorin, bli statsminister. Däremot får hon eller han i en nära framtid inte cykla utan hjälm. Någonting är fel.

Lena Mellin