Nu exploderar EU

75 milj nya invånare - som de rika länderna vill skydda sig emot

1 av 2 | Foto: AP
andra klassens medborgare Den 1 maj går bland annat Tjeckien (till vänster) och Polen in i den europeiska unionen. Men de blir andra klassens medborgare eftersom de flesta av de gamla medlemsstaterna kommer att skydda sig mot massinvandring från öst.
KOLUMNISTER

Om 90 dagar exploderar EU i en "big bang". Unionen får 75 miljoner nya invånare.

Men de blir andra klassens medborgare. De rika i väst vill skydda sig mot massinvandring från öst.

Centralt i EU:s regelsystem är likabehandling. Man ska behandlas på exakt samma sätt oavsett vilket land man kommer från.

Men det gäller inte dem som bor i åtta av de tio länder som blir medlemmar i EU på rättvisans högtidsdag, 1 maj, i år. De är andra klassens medborgare.

I december 2002 stod glädjen högt i tak i kongresscentret Bela i Köpenhamn. EU:s stats- och regeringschefer talade om ett historiskt ögonblick. Förhandlingarna med ansökarländerna var avslutade, Europa stod på tröskeln till den verkliga återföreningen efter det kalla kriget.

Dyra trygghetssystem

Bara två länder, Tyskland och Österrike, vågade tala om problemen. De som kan uppstå när människor från de fattigare delarna i östra Europa får möjlighet att flytta till de rikare länderna i väst. Och där omfattas av dyra trygghetssystem som a-kassa och sjukförsäkring.

Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder och hans kollega i Wien, Wolfgang Schüssel, drev igenom sjuåriga övergångsregler för åtta av de nya medlemsländerna. Så länge kunde de gamla EU-länderna begränsa invandringen från alla nya länder utom Malta och Cypern.

- Men vi ska inte ha några övergångsregler, deklarerade statsminister Göran Persson och de flesta av hans lika humant sinnade kolleger.

Kräver heltidsjobb

Men det var då. Sedan dess har ytterligare sju länder infört begränsningar. Danmark kräver exempelvis att de nya EU-medborgarna ska ha heltidsjobb för att få arbetstillstånd. För andra räcker det med tio timmar i veckan. Arbetstillstånden kommer bara att gälla ett år i taget. Jämfört med fem år för alla andra.

Även den svenska regeringen har svängt. På regeringssammanträdet i torsdags diskuteras frågan länge. Därefter gjorde Göran Persson följande deklaration:

- Jag ser väldiga problem om vi inte skyddar oss. Särskilt inte med de sociala åtaganden vi har.

Det som nyss var en historisk möjlighet har nu alltså blivit ett problem. Ett problem som Sverige måste skydda sig emot. Lappkast, tvärnit eller helomvändning? Välj själv.

Men det börjar bli bråttom. Om exakt 90 dagar blir de nya länderna EU-medlemmar. Innan dess ska man ha anmält till kommissionen i Bryssel om man vill utnyttja möjligheten till begränsningar.

Malta gör tvärtom

Lite kul är det med kaxiga Malta. De gör tvärtom, spärrar möjligheterna för alla EU-medborgares jobb. Den som tänkt sommarknäcka som servitör på en trevlig maltesisk krog tvingas alltså tänka om. Malteserna vill inte ha dig. Fast du inte kommer från Polen eller Slovakien.

Så är det i dag