Sverige ut ur EU - ett orealistiskt krav

KOLUMNISTER

ESKILSTUNA

Miljöpartiet vill att Sverige ska gå ur EU.

Ett krav som inte ens ledande miljöpartister tycker är realistiskt.

GODE GUD, MÅTTE DET GÅ VÄGEN. Miljöpartiets Per Gahrton, ledamot av EU-parlamentet, och Yvonne Ruwaida, riksdagsledamot, hörde till dem som ville ha med kravet på att Sverige ska lämna EU i partiets valplattform. De fick som de ville.

Miljöpartiets styrelse hade tänkt mörka i partiets valplattform inför valet till EU-parlamentet i juni. Partiets gamla krav på att Sverige ska lämna unionen nämndes inte i klartext.

Men medlemmarna protesterade. På extrakongressen, som avslutas i dag, fick de som de ville. Överst bland de 82 krav som miljöpartiet tänker driva i EU-sammanhang står nu att Sverige ska gå ur unionen.

Kravet är lite märkligt. Framför allt eftersom det är höljt i dunkel vad miljöpartiet vill ha i stället. Att bara vara emot utan att erbjuda alternativ är ingen framgångsväg i politiken.

Att helt avbryta förbindelserna med de andra i länderna i unionen, 24 stycken från den 1 maj, är inte möjligt. Exempelvis går över hälften av den svenska exporten till dessa länder. Med dem krävs alltså handelsavtal, avtal som man får automatiskt som EU-medlem.

Slavkontrakt

En möjlighet är det så kallade EES-avtalet. Den formen av samarbete hade Sverige med EU under 1994. Norge och Island har det fortfarande.

Det innebär i grova drag att man får tillträde till EU:s inre marknad, innanför tullmuren. En åtråvärd plats.

Men det är en form av slavkontrakt. EU fattar alla beslut, möjligheterna att påverka är minimala.

Inte heller detta borde vara ett alternativ för miljöpartiet som har höga ambitioner på bland annat miljöområdet. Medan EU-länderna diskuterar skärpta miljökrav skulle Sverige bara få sitta bredvid och lyssna. Noll inflytande, ingen som helst makt.

Lämnar kravet

Ledande miljöpartister som vimlade omkring utanför mötesaulan i S:t Eskilsgymnasiet erkände i går att det är orealistiskt att Sverige lämnar EU. För varje dag som går intensifieras samarbetet. Att kravla sig ur den tätspunna väven kräver en ohygglig arbetsinsats, ett jobb som kan kosta mer än det smakar.

Men trots resultatet av omröstningen i går ser miljöpartiet ut att vara på väg att lämna utträdeskravet bakom sig. När partiet röstade i frågan förra gången, på kongressen 1999, var det bara ett ombud som röstade nej till kravet på att Sverige ska gå ur EU. I går var det ett tjugotal.

Statsrådsposter

Förutom att utträdeskravet saknar realism ställer det till problem i relationerna till socialdemokraterna. Miljöpartiet vill ha statsrådsposter. Det är en omöjlighet så länge man för en helt annan EU-politik än regeringen.

Lena Mellin