Kd vågar inte riskera arvet efter Svensson

KOLUMNISTER

Kristdemokraterna vågade inte bryta med Alf Svensson-epoken.

Därför blir Göran Hägg-lund partiets nye ordförande.

22 år gammal blev Göran Hägg-lund kristdemokraternas ombudsman i Jönköping, Alf Svenssons hemlän. Två år senare tog han plats i kommunfullmäktige i Jönköping. Där fanns redan Svensson.

1991 sprängde kd 4-procentsspärren. Tillsammans tågade Alf Svensson och Göran Hägglund in i både riksdag och regeringskansli. Svensson som biståndsminister, Hägg-lund som gruppledare och "extraminister" vid torsdagens regeringssammanträden.

När kristdemokraternas valberedning i går presenterade förslaget till ny ordförande kunde de inte riktigt redogöra för varför de valt Göran Hägg-lund. Det byggde på "en samlad bedömning".

Men sanningen är nog att kristdemokraterna inte vågar att bryta med Alf Svensson-epoken. I över två decennier har han och Hägg-lund arbetat tillsammans. Det fällde avgörandet.

Om valberedningen hade velat ge kristdemokraterna även en optisk ansiktslyftning hade de valt Maria Larsson. Riksdagsledamot, vice partiordförande och den som fick flest nomineringar av partidistrikten.

Med Larsson i ledningen hade varenda människa sett att någonting hänt med kristdemokraterna.

Det skulle inte längre vara Alf Svenssons parti. Utan ett konservativt parti som vågar satsa på en kvinna. En person med gedigen yrkeserfarenhet och som därmed knappast kan anklagas för att vilja att kvinnor stannar hemma och snyter barn.

Göran Hägglund är en både duktig och erfaren. Men trots den långa politiska karriären är han okänd för allmänheten. Han är snarare en gedigen, hårt arbetande tvåa än en karismatisk ledare.

I början kommer Hägglund få problem. Det är svårt att efterträda Alf Svensson som skapat dagens kristdemokrater och varit dess ledare i 31 av sammanlagt 40 år. Alla viktiga beslutsvägar i kristdemokraterna leder till Alf Svensson. Inte till Göran Hägglund.

Kristdemokraterna är dessutom nere i en opinionsmässig svacka. Partiet ligger flera procentenheter under valresultatet på 9,1 procent hos de flesta opinionsinstitut.

Det kan bero på att Alf Svensson försvinner. Men det kan också förklaras med att moderaterna under nyvalde Fredrik Reinfeldt medvetet närmat sig kristdemokraternas traditionella jaktmarker: familjen, skolan och vikten av normer. Det har blivit trängre på den etiska arenan.

De borgerliga partierna rustar sig för valet 2006. Efter tolv år med socialdemokraterna hoppas de putta Persson från tronen.

Men i så fall måste de flytta ett par hundratusen väljare från vänster- till högerhalvan. Det misslyckades 2002.

Har nytillskotten Reinfeldt och Hägglund gjort det mer sannolikt? Inte såvitt man nu kan bedöma.