Persson gör sig redo för sin reträtt

KOLUMNISTER

Göran Persson har satt en bortre parentes för sin tid som statsminister.

Att tolka jätteinvesteringen i bondgården på annat sätt att han planerar sin reträtt är svårt.

Göran Persson har under länge offentligt funderat över vad han skulle ägna sig åt om han inte vore statsminister. Präst har varit ett alternativ. Skogvaktare ett annat. Och bonde ett tredje.

Nu verkar det som Göran Persson fastnat för alternativ tre. 192 hektar mark är inköpt, paret Persson och Steen tillträder som ägare till Hyltinge torp i Flens kommun om ett eller två år.

I teorin kan Göran Persson givetvis fortsätta att vara statsminister och låta en arrendator sköta jordbruket. Så fungerar det på Harpsund, statsministerns officiella sommarresidens.

Skrinlade planerna

Men satsar man 12,5 miljoner kronor för att bara skaffa sig ett hus på landet? Knappast. Då har man andra ambitioner än att bara bo. Då vill man något mer, exempelvis bli bonde.

Alltså är det svårt att tolka Göran Perssons och Anitra Steens gårdsinvestering på annat sätt än att statsministern planerar sin reträtt. Han flaggar för att hans liv i den politiska toppen närmar sig sitt slut.

Göran Persson var sugen på ett EU-jobb, helst som ordförande i den nya EU-kommission som tillträder i november. Men resultatet av folkomröstningen om euron och mordet på Anna Lindh gjorde att alla sådana planer fick skrinläggas.

Representanter för EU-länder utan euro är inte aktuella för toppjobb i unionen. Med mordet miste socialdemokraterna den som tippades bli Göran Perssons efterträdare.

Nuder hetaste efterträdaren

I oktober nästa år har socialdemokraterna ordinarie partikongress. Det är ett naturligt tillfälle för Göran Persson, 55, att kliva av - om han vill.

Hetaste kandidaten att efterträda Persson är samordningsminister Pär Nuder. Han har ett kraftigt stöd hos Göran Persson som ser till att Nuder ständigt flyttar fram sina positioner.

Pär Nuder ansvarade för folkmordskonferensen i januari, den sista av Göran Perssons seminarier mot rasism och förföljelse. Han ansvarar också för den extra partikongressen om två veckor då socialdemokraterna ska anta ett program för ekonomisk tillväxt.

Nyligen pekade Persson själv ut ett antal kandidater som efterträdare. Bland dem fanns biståndsminister Carin Jämtin, kommunikationsminister Ulrica Messing, justitieminister Thomas Bodström, utbildningsminister Thomas Östros, folkhälsominister Morgan Johansson - och Pär Nuder.

I mitten av mars var det åtta år sedan Göran Persson blev partiledare och statsminister. Det är en omänskligt lång tid att stå på tå dygnet runt. Om han vill ägna sig något annat är det honom väl unt.

Lena Mellin