Utmanande - men bara inom partiet

KOLUMNISTER

Ut med de vattenkammade gossarna. In med de uppnosiga flickorna.

Så ser nye kd-ledarens strategi ut. En kulturrevolution?

Kristdemokraterna är inte överraskningarnas parti. Det är snällt, välmenande och välordnat. Lite tråkigt.

Mer klös

Men det duger inte längre. Nye partiordföranden Göran Hägglund vill förändra sitt parti. Mer klös, kd ska utmana.

Det är säkert rätt tänkt. Men när Göran Hägglund i sitt installationstal berättade vad han själv vill förändra var inte utmaning det ord man först kom att tänka på.

Minst 40 procent kvinnor. Efter nästa val ska minst 40 procent av de kristdemokrater som valts in i riksdag och fullmäktige vara kvinnor.

För kd är det kanske en hisnande tanke. Men alla andra partier satte upp det målet för ett decennium sedan. Minst.

Kd är ett parti. Göran Hägglund anser att kristdemokraterna måste göra klart att de tillhör ett politiskt parti. Inte en kyrka.

Det är en självklarhet. Men att Hägglund känner behov av att göra distinktionen är intressant. Det visar att många kristdemokrater uppenbarligen tycker att församlingen och partiet är två sidor av samma mynt.

Kvinnor f å r jobba. Kd:s familjepolitik går enligt Göran Hägglund inte ut på att surra kvinnorna vid spisen. Tvärtom ger den valfrihet för småbarnsföräldrar som vill plugga, jobba och vara hemma med barnen.

För partiet gäller nu att sprida det korrekta budskapet om vad man vill. Inte nidbilden.

Det här är alltså några av de frågor som Göran Hägglund tänker sätta tänderna i som ny partiledare. Sannolikt en vinnande strategi om man vill att kristdemokraterna ska få större väljarstöd.

Men utmanande? Knappast. I alla fall inte för någon utanför partiorganisationen.

Alf Svensson var partiledare i 31 år. Tänk på kristdemokraterna och hans silverhår tonar fram på näthinnan. Inte Göran Hägglunds mörka kalufs. Att ändra på det kommer att ta tid.

Bra lagledare

Med Göran Hägglund kommer kristdemokraterna att förändras. Den gammaldags, patriarkala stämpeln kommer att blekna. I pläderingarna inför partiledarvalet var det många som framhöll att han är en bra lagledare. Generös, ambitiös och kompromissvillig.

En modern ledare kort sagt. Men är det samma sak som en framgångsrik partiledare?

Det är inte spiksäkert att svaret är ja.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM