De beställde dyra viner på lyxhotell

Riksrevisionens högste chef: Inget anmärkningsvärt

KOLUMNISTER

Riksrevisionens högste chef Lennart Grufberg tycker inte att en vinflaska som kostar 450 kronor är för dyr för intern representation.

När Riksrevisionens styrelse möttes beställde man in sex sådana flaskor.

- Jag tycker inte att det är något anmärkningsvärt med de där vinflaskorna, säger Lennart Grufberg.

22 riksdagsledamöter, nuvarande eller före detta, sitter som ordinarie ledamöter eller suppleanter i Riksrevisionens styrelse.

I augusti i fjol tog 18 av dessa in på Nynäs havsbad, som bland annat slår sig för bröstet med "cigarrum och utsökta måltider".

Dyra viner

Till maten beställdes tio flaskor vin. Sex var av ett märke som kostade 450 kronor per flaska. Det visar en granskning som SVT:s Aktuellt gjort.

- Jag har ingen aning om vilket vin vi drack. Det låter mycket när man ska hålla en restriktiv nivå, säger folkpartisten Eva Flyborg, vice ordförande i RR:s styrelse och en av de 18 som var med.

Men Lennart Grufberg håller inte med.

- Eh, jag kommer inte ihåg priserna. Vi ska iaktta återhållsamhet i konsumtionen och inte dricka något som är för dyrt. Men jag tycker inte att just det där är särskilt anmärkningsvärt.

I tisdags avslöjade Aktuellt påtagliga brister i den interna kontrollen och egna bokföringen hos Riksrevisionen.

5 800 per person

Vid ett tillfälle lät tjänstemän skattebetalarna stå för en middagsnota i ett kroatiskt semesterparadis där även familjemedlemmar fanns med. Andra notor skvallrade om flott representation på exklusiva restauranger och hotell i Stockholmstrakten. Räknat per anställd uppgick representationen till 5 800 kronor.

Bot och bättring

Nu lovar riksrevisorn Lennart Grufberg bot och bättring.

Aktuellts granskning visar också att den nya myndigheten vid två tillfällen i november övertrasserade räntekontokrediten med cirka 300 000 kr per gång. Det blev anmärkning från Riksgälden.

Leif-Åke Josefsson