Kalla handen, Margot?

Nuder eller Wallström, frågan är vem och när

KOLUMNISTER

Göran Persson böjer sig fram och kramar om Margot Wallström på första bänk i Folkets hus.

En gest av vänskap eller vad?

Enligt dagordningen handlar socialdemokraternas extra partikongress om tillväxt. I praktiken förbereder sig partiet för ett ledarbyte.

Utanför kongressalen är Perssons efterträdare det dominerande samtalsämnet. Nuder eller Wallström, vem blir det och när?

Att diskussionen pågår är förödande för Göran Persson. Hans auktoritet som statsminister och partiledare undergrävs.

Redan uträknad

Innan han själv ens antytt att han tänker dra sig tillbaka är han uträknad av sitt eget parti. De väntar bara på den officiella bekräftelsen på att han tänker sluta. Det är illa – för Persson.

Men tecknen är många på att Göran Persson mentalt dragit sig tillbaka. Kanske är det bara en andningspaus. Kanske är det något mer.

Tillsammans med hustrun Anitra Steen har han investerat 12,5 miljoner i gården Torp i Sörmland, en jordbruksfastighet med både djur och skog. Gör man det om man tänker vara partiledare under många år framöver?

Politiskt åker Göran Persson storslalom i bästa Anja Pärson-stil. Ledande riksdagsledamöter anser att ”Persson har tappat greppet för länge sedan”.

Förra året, före EMU-omröstningen, fanns inte en fläck på EU:s blanka sköld. I dag hittar Göran Persson det ena felet efter det andra.

Efter folkomröstningen skulle Sveriges framtid utan euro tryggas med höjd tillväxt. I dag är den i stället förutsättningen ”för en radikal omfördelningspolitik”.

Stå på egna ben

I höstas kallades näringsliv och fack till Rosenbad för att prata skatter. Än har inga skatter sänkts eller förändrats.

Kronprinsen Pär Nuder har nu skaffat sig en ”klok gubbe” för att bli mer känd och omtyckt.

I går fanns Persson inte i kongresslokalen när Nuder höll inledningsanförandet till tredagarsdebatten om tillväxten. Det noterades nogsamt. Och analysen var klar – grabben skulle få visa att han står på egna ben.

På plats i Stockholm fanns också Margot Wallström, EU-kommissionär och fotfolkets favorit som efterträdare.

Vallokomotiv

I valrörelsen 1998 skulle Persson och Wallström bli ett radarpar. Det fungerade inte alls. Göran Persson lade beslag på hela scenen, mellan vallokomotiven rådde iskyla.

När Wallström i kampanjen inför folkomröstningen anklagade ja-sidan för bristande ledarskap tog Göran Persson kritiken personligt. Han blev rosenrött rasande.

Krav på kvinna

I går såg det annorlunda ut. När Göran Persson fick syn på Wallström på första bänk kramade han om henne hjärtligt. Enligt medarbetare var det första gången på mycket länge som de ens tog varandra i hand.

Kraven på att nästa s-ledare blir en kvinna är mycket starka. Har Göran Persson börjat förstå det?

Lena Mellin