Framtiden (s) ska bli som förr

KOLUMNISTER

Tillväxt handlar om en bättre framtid.

Men talarna på s-kongressen talar hellre om hur det var förr.

Foto: URBAN ANDERSSON
han håller takten Göran Perssons kronprins Pär Nuder rockade loss på kongressfesten i Stockholms stadshus tillsammans med Ingela Nylund Watz, finanslandstingsråd i Stockholm. Musiken som lockade upp honom på dansgolvet var givetvis svenska exportframgångar: ABBA:s Mama Mia, Roxettes Joyride och Björn Skifs Hooked on a feeling. Har samordningsministern redan börjat sin charmoffensiv för att gå hem i stugorna? Chefen själv tog sin Anitra och åkte hem redan innan dansen drog igång.

För vissa är tillväxt ett hotfullt ord. Det luktar rå kapitalism, feta cigarrer och vräkiga bilar.

För att göra det läskiga ordet mer tilltalande bäddar socialdemokraterna in det i bomull. Temat för den extra partikongressen är inte tillväxt. Det är "tillväxt för välfärd" eftersom välfärd inte är ett lika obehagligt ord som tillväxt.

Mammas köttbullar

Högt uppsatta företrädare för partiet slår verbala baklängesvolter för att förklara hur hemtamt och välbekant tillväxt är. Det är lika ospännande och vardagligt som mammas köttbullar.

Enligt Göran Persson är tillväxt samma sak som en liten tjej som lär sig cykla. Eller en grupp som lär sig engelska på ABF.

Förre näringsministern Anders Sundström hävdar att socialdemokraterna ska fortsätta att göra som de alltid har gjort. Riktlinjerna drog Myrdal, Möller och Wigforss upp redan för sjuttio år sedan.

Samordningsminister Pär Nuder är inne på samma linje. Gamla beprövade metoder håller än. Den ekonomiska politikens mikrovågsugn ska bytas mot mormors emaljgryta "som var perfekt för sjömansbiffen".

Ulrica Messing, biträdande näringsminister, minns hur kul det var när den första pizzerian öppnade i hennes barndoms Hällefors. Lika spännande kan det bli med ökad ekonomisk tillväxt. Bara vi "bejakar" den.

Det är inte fel att lära av historien, tvärtom. Men det blir patetiskt när framtidsfrågor motiveras med att allting ska bli precis som det var förr. Förr när allt var tryggt och välbekant.

Oavsett vad man tycker om det är förändring ett normaltillstånd. Ingenting blir någonsin som det var förr. Så har det varit sedan inlandsisen började smälta.

Sverige är ett litet, extremt exportberoende land. Åtta av tio småföretag säljer sina produkter utomlands.

Ta bort onödiga hinder

För att bibehålla status quo måste bruttonationalprodukten, det samlade värdet av all produktion av varor och tjänster under ett år, växa med omkring två procent. Är tillväxten lägre backar Sverige ekonomiskt. Vi blir som kollektiv betraktat lite fattigare.

Att satsa på ekonomisk tillväxt handlar om att ta bort onödiga hinder. Hinder som hämmar utan att tillföra något, exempelvis hänsyn till miljön.

Sambandet är faktiskt ganska enkelt att förklara. Utan att ta omvägen om mormors emaljgrytor eller 1930-talets socialdemokratiska tänkare.

Varför gör socialdemokraterna det?

Lena Mellin