Det finns duktiga kandidater, men det kan bli svårt

KOLUMNISTER

Grattis, Gudrun Schyman.

Du har chansen att bilda Sveriges mest kompetenta regering.

Det jäser i kvinno-Sverige. Det händer för lite. Det går för långsamt. Mannen är fortfarande mallen. Medan kvinnan är undantaget.

Jordmånen för att bilda ett feministiskt parti finns alltså. En stark vilja att förändra kombinerad med stort missnöje med hur verkligheten ser ut.

Ändå är det ingen lätt uppgift att bilda ett feministiskt parti som tar sig in i riksdagen. Inte ens med Gudrun Schyman i ledningen.

1. Vilken planhalva? Att bilda ett parti som alla svenska kvinnor känner sig lockade av är omöjligt. I Sverige måste man välja lag, det röda eller det blå.

Att Schyman skulle vilja leda ett borgerligt kvinnoparti är osannolikt. Vi talar alltså om ett feministiskt vänsterparti.

2. Pengar och organisation. Entusiasm räcker långt, men inte tillräckligt långt.

Ett feministiskt parti på vänsterkanten måste knipa röster från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Tre väletablerade organisationer med pengar på kistbotten. Inga lätta motståndare med andra ord.

3. Andra exempel. I modern tid finns åtminstone tre exempel på kvinnopartier som lyckats ta sig in i parlamentet. Kvinnolistan på Island, kvinnopartiet i Litauen och Shamiram i Armenien.

Inte något av partierna har överlevt. Efter en

tid har de gått upp i

andra partier.

För tio år sedan lyckades nätverket Stödstrumporna driva fram världens första jämställda regering. Glädjen var stor. Nu jäklar skulle det bli snurr på både det ena och det andra.

Men trots lika många kvinnor som män i regeringen, trots att 45 procent av riksdagsledamöterna är kvinnor har det gått trögt. Otroligt trögt, menar vissa.

Det har lett till att bland andra litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, en av de ledande i Stödstrumporna, vill ta ett steg till. Från hög kvinnorepresentation i befintliga partier till ett eget, feministiskt parti med siktet inställt på valet 2006.

Feminister i skräck

Att planerna avslöjas just nu är ingen tillfällighet. Debattören Susanna Popova gav nyligen ut den omdebatterade boken "Elitfeministerna". Den har satt skräck i vänsterfeministerna som befarar att Popova, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet, vill lägga beslag på "deras" fråga.

Får Sverige ett feministiskt parti? Kanske. Får Sverige en feministisk regering? Inte inom överskådlig framtid.

Många kandidater

Men om Gudrun Schyman, eller hennes sentida efterträdare, skulle få chansen finns många dugliga statsrådskandidater att välja bland. Vad sägs om att regera ihop med Anitra Steen, Jenny Lindahl Persson och

boxar-Bettan, Gudrun Schyman?

Lena Mellin