Anitra förlorar - hur hon än gör

KOLUMNISTER

Systembolagets vd Anitra Steen vill att spritskatten sänks.

Vad vill den regering som leds av hennes man?

Sedan i höstas har Systembolagets vd Anitra Steen pläderat för sänkt skatt på alkohol. Hon gjorde det först i ett nyhetsbrev. Därefter vid ett framträdande i Luleå. Och så i går då hon öppnade en exklusiv butik i centrala Malmö.

Som företagsledare gör Anitra Steen sin plikt. Systemet ska nämligen, förutom att sälja alkohol, se till att vi inte super ihjäl oss. Det gör bolaget genom att inte ha öppet jämt. Samt att låta bli att sälja till dem som är under 20 år eller märkbart berusade.

Det är en katastrof

Förra året var Systembolagets marknadsandel i Skåne nere på 28 procent. Resten som skåningarna drack hade de köpt någon annanstans.

Eftersom Systemet inte är ett vanligt företag utan en del av den svenska alkoholpolitiken är siffran inte bara alarmerande. Den är en katastrof.

Den analys som Anitra Steen gjort är att Systembolaget inte har konkurrenskraftiga priser. De höga svenska alkoholskatterna gör att spritsugna kunder åker till Danmark, Tyskland, Polen, Baltikum och Finland för att bunkra. En flaska starksprit kostar dubbelt så mycket i Sverige som i Danmark.

Om skatterna sänktes skulle spritresorna utomlands inte längre vara lika attraktiva. Och den statliga kontrollen av supandet skulle öka.

Men Anitra Steen är inte bara vd för Systembolaget. Hon är också gift med statsministern. Det krånglar till det.

Ett alternativ är att regeringen för att rädda resterna av den havererade svenska alkoholpolitiken föreslår riksdagen att alkoholskatten sänks. Bingo för Systembolaget.

Ett annat är att regeringen inte gör någonting alls. Skatten ligger kvar på dagens nivå, en allt större del av det vi dricker köps på andra ställen än på Systemet.

Närhet till makten

I båda fallen är Anitra Steen en förlorare. Antingen kan hon misstänkliggöras för att ha dragit fördel av sin närhet till makten. Eller också tvingas hon se allt fler kunder överge Systemet till förmån för färjor, utländska butiker, smugglare och hembrännare.

Vi följer utvecklingen, sade Bosse Ringholm och Morgan Johansson i höstas när Danmark halverade skatten på starksprit. Sedan dess har Finland sänkt skatten på både öl, vin och sprit med en tredjedel. Baltikum och Polen har blivit medlemmar av det gränslösa EU.

Folkhälsoministern och finansministern följer fortfarande utvecklingen. Att vara Anitra Steen kan inte vara lätt.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM